Έφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

by/ 0 Comments / 47 View / 22/07/2016

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε επίσημα σήμερα έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν “πολιτική”.

Σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα “μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου”, ανέφερε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.

Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές “είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση”, δήλωσε ο δικηγόρος του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ