Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επίσκεψη του Πάπα

by/ 0 Comments / 44 View / 13/04/2016

Το λιγότερο έντονες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των Μητροπολιτών η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας να επισημαίνει ότι απαιτούνταν σύγκληση του σώματος της Ιεραρχίας, τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο να κάνει λόγο για πισώπλατη μαχαιριά και τον Πειραιώς Σεραφείμ να χαρακτηρίζει άκριτη και άστοχη τη σχετική απόφαση της ΔΙΣ (Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Πειραιώς και Καλαβρύτων έχουν πλέον εκφράσει και γραπτώς την άποψή τους για την επίσκεψη του Πάπα στο νησί της Λέσβου το ερχόμενο Σάββατο. Οι τρεις Μητροπολίτες, καθένας από τη δική του σκοπιά, ασκούν δριμεία κριτική στην απόφαση της Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγκλίνοντας, ωστόσο, στο ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί της Λέσβου, με σκοπό την ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος.

Με σχετική ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ο οποίος και χρησιμοποιεί ηπιότερη γλώσσα μεταξύ των τριών Μητροπολιτών, υπογραμμίζει ότι η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δε θα έπρεπε να έχει αποδεχθεί την πρόταση άφιξης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, χωρίς τη σύγκληση του σώματος της Ιεραρχίας.

Σε υψηλότερους τόνους κινείται ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος μάλιστα δε διστάζει να χαρακτηρίσει πισώπλατη μαχαιριά στην καρδιά την απόφαση για την κοινή επίσκεψη στη Λέσβο. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων σημειώνει «θεωρούμε επίσης την ενέργεια αυτή Πάπα και Πατριάρχη σαν μια καθαρή πράξη θεατρινισμού».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η δήλωση του Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος, ωστόσο χρησιμοποιεί σκληρότερη γλώσσα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει άκριτη και άστοχη την απόφαση της Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.