Ένοπλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκροί στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

by/ 0 Comments / 343 View / 04/04/2016

Δεκαοκτώ Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που διεκδικούν από το 1994 το Μπακού και το Γερεβάν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Νωρίτερα, το Μπακού είχαν ανακοινώσει ότι 12 Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη διάρκεια ασυνήθιστης έντασης συγκρούσεων στον διαφιλονικούμενο θύλακα, κατά τις οποίες «δύο στρατηγικής σημασίας λόφοι και ένα χωριό» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακατελήφθησαν από τις αζερικές δυνάμεις.

Δεν βρίσκονται πλέον εχθροπραξίες σε εξέλιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε δηλώσει σε ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik στην Αρμενία ότι συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή, διαψεύδοντας ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία τερματίστηκαν οι ανταλλαγές πυρών.

Από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις πληροφορίες περί σφοδρών συγκρούσεων και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάλεσαν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός . Οι συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, είναι οι πλέον πολύνεκρες μετά το 1994 σε αυτή την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αρμένιοι, οι αρχές της οποίας ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της το 1991 και για την κυριαρχία επί της οποίας συνεχίζουν να ερίζουν το Μπακού και το Γερεβάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αξίωσε τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», δηλώνοντας «ιδιαίτερα ανήσυχος για τη χρήση βαρέων όπλων και τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «μέχρι τέλους»στη σύγκρουσή του με την Αρμενία.