Ένα βήμα πριν το lockdown η Ιταλία που υιοθετεί πιο αυστηρά μέτρα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένα βήμα πριν το lockdown η Ιταλία που υιοθετεί πιο αυστηρά μέτρα / 4 View / 19/10/2020

Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα εστιατόρια • Αύξηση τηλεργασίας ως το 75% των επιχειρήσεων • Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ.
Νέους, ακόμα πιο σκληρούς περιορισμούς ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, επιχειρώντας να περιορίσει την ορμή που έχει η πανδημία του κορονοϊού στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Κόντε, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, δήλωσε ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Επίσης, οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», είπε με νόημα ο Κόντε. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, 20 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες».

Για άλλη μια φορά, ο Τζουζέπε Κόντε έκανε έκκληση προς τους Ιταλούς να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Μεταξύ άλλων τούς κάλεσε να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων

Η επιβολή των μέτρων συνδυάστηκε από νέα αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα άλλα 11.705 κρούσματα (780 περισσότερα σε σχέση με χθες) και 69 νεκρούς (47 είχαν καταλήξει το προηγούμενο 24ωρο). Τα τεστ που έγιναν ήταν 146.000, λιγότερα κατά 20.000 σε σχέση με το Σάββατο.

Μεγάλη πίεση καταγράφεται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με περίπου 3.000 νέα κρούσματα σε σύνολο 30.981 τεστ, με το ποσοστό κρουσμάτων ανά τεστ να ανέρχεται σε 9,6%. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ, ξεπερνώντας τους 1.065.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στη Λομβαρδία, αλλά κυρίως στο Μιλάνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μικρή κάμψη εμφάνισε αντιθέτως σήμερα η Καμπανία, με 1376 κρούσματα σε σχέση με τα 1410 που ανακοινώθηκαν χθες.

Efsyn.gr