Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου / 22 View / 01/02/2017

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθεί η εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, στην οποία προχώρησε το Ιράν.

Πρόκειται για το πρώτο αίτημα για διαβουλεύσεις που διατυπώνουν οι ΗΠΑ μετά τον διορισμό της νέας Αμερικανίδας πρέσβεως Νίκι Χέιλι από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από το Ιράν στις 29 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει η αμερικανική αποστολή σε ανακοίνωσή της. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει άμεσα.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανέφερε ότι οι πύραυλοι δεν ήταν εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές και διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόθεση να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες για την εκτόξευση πυραύλου, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ιρανικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε άλλη χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτού του είδους οι δοκιμές δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Οι πύραυλοι δεν είναι μέρος των συμφωνιών για το πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυραύλους που έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν για να επιτεθεί μια άλλη χώρα», τόνισε ο Ζαρίφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναζητούν μια «πρόφαση» για να προκαλέσουν «νέες εντάσεις» με τη χώρα του.

«Ελπίζουμε ότι το θέμα του αμυντικού προγράμματος του Ιράν (…) δεν θα χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση» από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για να «προκαλέσει νέες εντάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Ερό εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις πληροφορίες περί εκτόξευσης ενός βαλλιστικού πυραύλου.

«Η Γαλλία έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία της για τη συνέχιση των βαλλιστικών δοκιμών» από το Ιράν, οι οποίες «εμποδίζουν τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που ξεκίνησε με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» της Τεχεράνης, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός.

Πάντως η Ρωσία εκτίμησε ότι η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου δεν αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κατήγγειλε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν απαγορεύει στο Ιράν να διεξάγει τέτοιες δοκιμές», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.