Έκκληση για ειρήνευση στον Αιθίοπα πρωθυπουργό από την Επιτροπή Νόμπελ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Έκκληση για ειρήνευση στον Αιθίοπα πρωθυπουργό από την Επιτροπή Νόμπελ / 4 View / 17/11/2020

Τη βαθιά της ανησυχία για την εμφύλια σύγκρουση στην Αιθιοπία εξέφρασε σήμερα η Επιτροπή Νόμπελ απηύθυνοντας έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να τερματιστεί η βία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες έχουν διαφύγει στο Σουδάν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για σφαγές και βαρβαρότητες μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ, πριν δύο εβδομάδες εναντίον των τοπικών δυνάμεων της περιοχής Τιγκρέ, που αψηφούν την εξουσία του.

«Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», αναφέρει επίσης σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η οποία σπάνια εκφράζει άποψη για τις ενέργειες κάποιου από τους βραβευφθέντες.

Ο Αχμέτ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για την σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την Ερυθραία μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1998-2000 και την μακροχρόνια αντιπαράθεση στην μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Επιτροπή «επαναλαμβάνει σήμερα αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, συγκεκριμένα ότι είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να τερματίσουν την κλιμακούμενη βία και να λύσουν τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα».

Efsyn.gr