Άρχισε η δίκη του πρώην διοικητή του UCK στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης

by/ 0 Comments / 0 View / 16/09/2021

Ξεκίνησε σήμερα στην Χάγη η δίκη του Σαλίχ Μουστάφα, ο οποίος αντιπαρέβαλε το διεθνές δικαστήριο με την μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρώην διοικητής του περιβόητου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) κατηγορείται για αυθαίρετες κρατήσεις, ωμότητες, βασανιστήρια και μία δολοφονία κρατουμένου κατά την διάρκεια του πολέμου (1998-1999) για απόσχιση από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Δεν είμαι ένοχος για καμία από τις κατηγορίες που μου έχει απαγγείλει αυτό το γραφείο της Γκεστάπο», υποστήριξε ο 49χρονος στην έναρξη της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Συνελήφθη τον περασμένο χρόνο, όταν εργαζόταν ως σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας και είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο, από την δημιουργία του το 2015, το οποίο έχει απαγγείλει κατηγορίες και κατά του πρώην προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Μουστάφα και οι άνδρες του «κακοποίησαν και βασάνισαν» Αλβανούς συμπατριώτες τους του Κοσόβου, τους οποίους κατηγορούσαν ότι συνεργάζονται με τους Σέρβους στο Ζλας, χωριό που βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας Πρίστινα.

«Δεν ήταν εχθροί του Κοσόβου, δεν ήταν κατάσκοποι», δήλωσε ο βασικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του. «Το έγκλημά τους ήταν ότι είχαν διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τον UCK και την ηγεσία του».

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι η ακροαματική διαδικασία αποτελεί «σημαντικό βήμα» για το δικαστήριο, που χρειάσθηκε έξι χρόνια για να προσαγάγει κάποιον στην δικαιοσύνη και αντιμετώπισε προβλήματα εκφοβισμού μαρτύρων. «Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την μία πλευρά δεν δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου της άλλης» πρόσθεσε.

Το Δικαστήριο για το Κόσοβο είναι επιφορτισμένο με την έρευνα των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο από το 1998 μέχρι το 2000 από τον UCK κατά των Σέρβων, των Ρομά και των αντίθετων με την δράση του UCK Κοσοβάρων.

Κατά την δίκη θα εξεταστούν 16 μάρτυρες κατά την διάρκεια των προσεχών συνεδριάσεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

efsyn.gr