Άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αποφάσισε ο Τραμπ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αποφάσισε ο Τραμπ / 8 View / 24/10/2019

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας σημειώνοντας ότι η Άγκυρα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον πως η κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα είναι μόνιμη.

«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

«Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο να ανατραπεί η απόφασή του. Ο Ντ. Τραμπ εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό του για το νόημα της λέξης «μόνιμο» σε «αυτό το μέρος του κόσμου».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία θεωρεί ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία θα εφαρμοσθεί χωρίς αιματοχυσία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών εκ μέρους μας και εκ μέρους των Τούρκων, χωρίς την χρήση βίας είναι πολύ σημαντική, επειδή οι συμφωνίες βασίζονται συν τοις άλλοις στις επαφές οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα μεταξύ όλων των πλευρών».

Ο Βερσίνιν, αναφερόμενος επίσης στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία η οποία θα ελέγχεται από διεθνείς δυνάμεις, είπε ότι δεν είναι επίκαιρη μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Σότσι.