«Άδειασμα» στην Τουρκία από το ιταλικό ΥΠΕΞ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Άδειασμα» στην Τουρκία από το ιταλικό ΥΠΕΞ / 12 View / 22/01/2020

Κατηγορηματικά διαψεύδει τις φήμες για σύμπραξη με την Τουρκία για γεώτρηση ανοιχτά της Λιβύης, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου έβαλε στο «κόλπο» των γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης την Ιταλία προκαλώντας τεράστια έκπληξη με τα λεγόμενα του.

Με αρκετή καθυστέρηση, το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, βάζοντας «φρένο» στις φιλοδοξίες Ερντογάν να διεμβολίσει τη συμμαχία Ελλάδας – Ιταλίας.

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει με απόλυτο τρόπο το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ρωτήθηκε σχετικά, παραπέμποντας στο άμεσο μέλλον όπου Ελλάδα και την Ιταλία θα «προχωρήσουν στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed.

Το Ιταλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε φροντίζει να διευκρινίσει πως «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών» και να προσθέσει ότι αυτό αποτελεί θέση «που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».