Άγνωστο το μέλλον της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ, η έρευνα συνεχίζεται

Άγνωστο το μέλλον της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ, η έρευνα συνεχίζεται

by/ 0 Comments / 2 View / 11/10/2021

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατόρθωσε να λάβει απόφαση για το μέλλον της γενικής διευθύντριάς του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία φέρεται ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο παρατυπιών την εποχή που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Γκεοργκίεβα, που μιλάει για «παρεξήγηση», καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας κατηγορούνται ότι άσκησαν πιέσεις ώστε να παρουσιαστεί «βελτιωμένη» εικόνα των οικονομικών της Κίνας, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας σε εκθέσεις του Οργανισμού.

Μεταξύ των κατηγοριών, η Γκεοργκίεβα και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι φέρονται να πίεσαν για αλλαγή των στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί τη θέση του Πεκίνου στην αναφορά «Doing Business» του 2018, σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα στις χώρες που είναι μέλη της τράπεζας, η οποία επεδίωκε την υποστήριξη της ασιατικής χώρας για σημαντική αύξηση του κεφαλαίου της.

Μετά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν κατέληξε σε απόφαση όσον αφορά το ερώτημα εάν θα παραμείνει ή όχι στη θέση της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με αντιπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale και με την ίδια την Γκεοργκίεβα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Δ.Σ. θεωρεί ότι έγινε «σημαντική πρόοδος» στην «εκτίμηση» της υπόθεσης με σκοπό να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η εξέταση του ζητήματος από πλευράς του» και να καταλήξει σε απόφαση.

 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε για μια ακόμη φορά όσα της καταλογίζονται, όπως επίσης και κάθε σχέση της με την αύξηση του κεφαλαίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Σε αναφορά της προς το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ένα αντίγραφο της οποίας έφτασε και στα χέρια του πρακτορείου Reuters, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το δικηγορικό γραφείο WilmerHale, που πραγματοποίησε την έρευνα, παρεξήγησε τις ενέργειές της, ενώ η ίδια ασκούσε τα καθήκοντα της, αλλά και ότι της είπε ψευδώς ότι η ίδια δεν αποτελεί ένα πρόσωπο εντασσόμενο στην έρευνα.

Efsyn.gr