ΣΥΡΙΖΑ / Ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης

by/ 0 Comments / 7 View / 09/01/2021

Ηστρατηγική και οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος απέναντι στην πανδημία και το κυβερνητικό μπάχαλο στη διαχείρισή της αλλά και ο ρόλος του κόμματος συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε, φυσικά, η υγειονομική κρίση και η αλλοπρόσαλλη, όπως χαρακτηρίζεται, διαχείριση αλλά και η ολοκληρωτική αποτυχία σε όλα τα πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο μπάχαλο με το σχέδιο Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό, στον απόηχο και των προτάσεων που κατέθεσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας, για την αγορά της πατέντας ή τη δυνατότητα διμερών συμφωνιών. Υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως η έλλειψη εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό, καθώς και ότι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί του προσωπικού πρώτης γραμμής ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλον χωρίς εξήγηση, ενώ η ποσότητα των εμβολίων που η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει είναι ανεπαρκής.

Όσον αφορά την οικονομία, επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση Πισσαρίδη. Ενώ ασκείται κριτική στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε και εξακολουθεί να μην αξιοποιεί τις θετικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την πανδημία, με αποτέλεσμα η κρίση σήμερα να έχει αυτονομηθεί και να έχει καταστεί ανεξέλεγκτη.

Εργαστήρι γέννησης νέου αυταρχισμού

Στο ζήτημα της δημοκρατίας, επισημαίνεται πως η πανδημία αναδεικνύεται ως ένα πεδίο δοκιμής των αντοχών του κράτος δικαίου και αμφισβήτησης ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ν.Δ., αναφέρθηκε στην εισήγηση, υλοποιεί μια πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε εργαστήρι γέννησης ενός νέου αυταρχισμού. Όχι μόνο μέσα από την παραδοσιακή επένδυσή της στην κρατική βία και καταστολή αλλά και μέσα από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης και τη συνολική αδιαφάνεια στις κρατικές δαπάνες.

Δεν έλειψε η αναφορά στα γεγονότα των ΗΠΑ, ως συνέπεια της κρίσης του κορωνοϊού, εντός της οποίας αναδιαμορφώνονται παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- τα κοινωνικά και ιδεολογικά ρεύματα που αναδύθηκαν την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης με την ανάδειξη ακροδεξιών και φασιστικών ρευμάτων από το περιθώριο. Στην εξωτερική πολιτική, το Πολιτικό Συμβούλιο καταλογίζει στην κυβέρνηση διπλωματική και πολιτική ανεπάρκεια που έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη όξυνση.

Για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία

Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει και θα εντείνει την άσκηση δομικής, μαχητικής, κοινωνικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης και θα επιδιώξει τον συντονισμό των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Καθώς και ότι θα διεκδικήσει τη διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με στόχο μια μεγάλη πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση, όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία η Δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη, κάτι που οφείλουν να κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης όπως το ΚΚΕ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΜέΡΑ25.

Απρίλιο η Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών. Ως προς τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη, τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της προσπάθειας για τη διεύρυνση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. που ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, καθώς και η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις θα ολοκληρωθούν εντός του αποφασισμένου ομόφωνα χρονοδιαγράμματος, με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Στόχος είναι η έναρξη μιας πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με στόχο τη συγκρότηση της σύγχρονης μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία.

Οδικός χάρτης

Εντός Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα ώστε να εκκινήσουν περιφερειακές επισκέψεις του προέδρου σε πρωτεύουσες νομών για συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς, διαβούλευση και εκδηλώσεις παρουσίασης το επόμενο τρίμηνο.

Τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος παρά τους περιορισμούς της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλα τα τεχνικά μέσα για την ψηφιακή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες. Αλλά και στην εκλογή αντιπροσώπων και οργάνων, λαμβάνοντας όλες τις εγγυήσεις για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των διαδικασιών.

Τον Μάρτιο θα διεξαχθούν συνεδριάσεις τον Οργανώσεων Μελών για συζήτηση του προγράμματος και τον Απρίλιο θα διοργανωθεί Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ.

Avgi.gr