Παναττική Σύσκεψη της Ε.ΚΙ.Ε.Α.

by/ 0 Comments / 447 View / 05/07/2016

Η παναττική σύσκεψη των μελών της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε χθες (4/07) συζήτησε οργανωτικά θέματα της κίνησης και αποφάσισε τη συγκρότηση θεματικών επιτροπών. Προγραμμάτισε δε σειρά εκδηλώσεων διαλόγου στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας στο προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πολιτικό σύστημα. Τα μέλη της Ε.ΚΙ.Ε.Α. επεσήμαναν ότι: είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και η διεύρυνση της λειτουργίας του με νέους θεσμούς για την ενίσχυση της δημοκρατίας σε νέα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, για αποτελεσματικούς κοινωνικούς ελέγχους της πολιτικής και για τη συμμετοχή των πολιτών στην ασκούμενη πολιτική μέσω αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Για το εκλογικό σύστημα τα μέλη της Ε.ΚΙ.Ε.Α. επισημαίνουν: “Θεωρούμε αναγκαία την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος. Η απλή αναλογική δεν είναι «πολιτική μεθόδευση». Είναι το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού χώρου. Η απλή αναλογική καταγράφει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, υπηρετεί  τη γνήσια έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, απελευθερώνει ζωντανές πολιτικές δυνάμεις και δημιουργεί δυνατότητες πολιτικών συνθέσεων και συνεργασιών με προγραμματικό χαρακτήρα.   

Η ψήφος των πολιτών στα 17 έτη της ηλικίας τους, αναγνωρίζει το δικαίωμα των νέων στην ουσιαστική συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας και πρέπει να καθιερωθεί”.