Κομισιόν: Περισσότερη χρηματοδότηση για τις μεταλλάξεις

by/ 0 Comments / 11 View / 17/02/2021

Η Επιτροπή θα δεσμευτεί να αναλάβει δράση για «ενίσχυση της ετοιμότητας, ανάπτυξη διαφορετικών εμβολίων και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή θα ανακοινώσει την ανάπτυξη εξειδικευμένων δοκιμών, με «τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ» σε κοινοτική χρηματοδότηση. 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έρευνα και ανταλλαγή δεδομένων.

Για να βελτιώσει την παραγωγή εμβολίων στην Ε.Ε. και να αποφύγει να ξαναγυρίσει σε εταιρείες που καταγγέλλουν ασαφή ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού για τις καθυστερημένες τους παραδόσεις, η Επιτροπή θέλει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά και να «βοηθήσει στην παρακολούθηση» της παραγωγής και των πιθανών σημείων συμφόρησης, είπε ο αξιωματούχος. Η Ε.Ε. στοχεύει επίσης να «διασφαλίσει την ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει πρόσθετη υποστήριξη για την κατασκευή νέων εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων του κοροναϊού. Θα επισημοποιήσει επίσης σχέδια για την επιτάχυνση της κανονιστικής έγκρισης προσαρμοσμένων εμβολίων – με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση του συστήματος έγκρισης εμβολίου της γρίπης: Θα ενημερώσει το κανονιστικό πλαίσιο για να επιτρέψει την έγκριση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου “με ένα μικρότερο σύνολο πρόσθετων τα δεδομένα που υποβάλλονται στον [Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων] σε κυλιόμενη βάση », δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Κι άλλα εμβόλια έρχονται» δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν μετά την κατάθεση της αίτησης της Johnson & Johnson.

Επιστολή για το κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Didier Reynders, που εποπτεύει τη δικαιοσύνη, και η Ylva Johansson, υπεύθυνη για τις εσωτερικές υποθέσεις, έστειλαν επιστολές σε χώρες της Ε.Ε. χθες για να επισημάνουν «διάφορες αποκλίσεις» στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της Ένωσης και πέραν αυτής , είπε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Αφορούν κυρίως μέτρα που έχουν ληφθεί από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν πιο μολυσματικά στελέχη του κορονοϊού. Και στις δύο χώρες έχει επιβληθεί ένα ιδιότυπο κλείσιμο συνόρων ή μέρους τους.

Η Επιτροπή είναι «κάπως αντιφατική», είπε ένας αξιωματούχος. Η προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας εκείνων στην ΕΕ ήταν η κύρια προτεραιότητα των Βρυξελλών πέρυσι, αλλά από τότε, πολλές χώρες έχουν καταργήσει προσωρινά τα ταξίδια ακόμη και μεταξύ των επαρχιών τους (συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, η οποία ωστόσο παραπονείται έντονα για τη γειτονική της Γερμανία). «Τώρα, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κατάσταση με τον κορονοϊό και όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένοι περιορισμοί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το θέμα των συνόρων και της ελεύθερης μετακίνησης είναι κάτι που απασχολεί πολύ τις Βρυξέλλες.

Ανησυχία στον Καναδά για τα εμβόλια

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, μίλησε επίσης χθες με την Πρόεδρο της Κομισιόν και «τόνισε τη σημασία της έγκαιρης αποστολής εμβολίων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ο Καναδάς αναμένει αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με την Οτάβα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι τα απαραίτητα φάρμακα και ιατρικά προϊόντα θα φτάσουν σε ανθρώπους στον Καναδά, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Η κλήση πραγματοποιήθηκε μετά την κίνηση των Βρυξελλών να σταματήσουν οι εξαγωγές των εμβολίων για χώρες εκτός ΕΕ, κάτι που σήμανε συναγερμό στον Καναδά, ο οποίος λαμβάνει εμβόλια από την Ευρώπη.