Ιταλία / Το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε πίσω τους Δήμους Ρώμης και Τορίνου

Ιταλία / Το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε πίσω τους Δήμους Ρώμης και Τορίνου

by/ 0 Comments / 1 View / 19/10/2021

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της Ρώμης και του Τορίνου και η Δεξιά να διατηρήσει τον έλεγχο της Τεργέστης, ενώ ο μεγαλύτερος νικητής του δευτέρου γύρου των μερικών δημοτικών εκλογών που αφορούσαν 5 εκατομμύρια πολίτες σε 65 δήμους είναι η ιστορική αποχή.

Μόλις το 43,94% των πολιτών συμμετείχε στις εκλογές, σε σχέση με το 52,67% του πρώτου γύρου, ενώ στο Μπενεβέντο στη νότια Ιταλία, που με τους 60.000 κατοίκους του είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ψήφισε μόλις το 32,6%.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Δημοκρατικού Κόμματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εκλέχθηκε χθες δήμαρχος της Ρώμης, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 59% και του 63%, έναντι του 37% με 41% του κεντροδεξιού υποψήφιου Ενρίκο Μικέτι, ενώ η αποχή εκτινάχθηκε σε νέα ιστορικά επίπεδα με άνοδο 5% σε σχέση από την πρώτο γύρο. Η συμμετοχή κατέρρευσε στο ιστορικό χαμηλό του 40,68%, σε σχέση με το 48,54% του πρώτου γύρου.

Η πανηγυρική νίκη του Γκουαλτιέρι στη Ρώμη έχει μεγάλη ακόμη και συμβολική σημασία για το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο επειδή κατάφερε να απορροφήσει στο δεύτερο γύρο τις ψήφους του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του ψηφοδελτίου του πρώην υπουργού του Κάρλο Καλέντα, αλλά διότι πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση «εναντίον των φασισμών» που διοργάνωσαν οι τρεις μεγαλύτερες ιταλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CGIL, CISL και UIL το Σάββατο στην Πλατεία του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο της πόλης μετά την επιδρομή και καταστροφή της ιστορικής έδρας της CGIL στη Ρώμη από τη συμμορία των τραμπούκων της φαστικής Forza Nuova.

Ο Ενρίκο Λέτα και ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο νυν και ο πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν από τους πρώτους που έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στον Γκουαλτιέρι, ενώ ο κεντροδεξιός Μικέτι και το περιβάλλον του αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα πρώτα exit poll, που τον έδιναν με είκοσι περίπου μονάδες πίσω από τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς.

Στο Τορίνο ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Στέφανο Λο Ρούσο φθάνοντας στο 59,4% κατάφερε να περάσει σχεδόν κατά είκοσι μονάδες τον δεξιό επιχειρηματία Πάολο Νταμιλάνο, που περιορίστηκε στο 40,8%.

Ο Λο Λούσο κατάφερε να κλείσει τον δρόμο στη Δεξιά και να αποσπάσει τον Δήμο του Τορίνου από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που είχε εκμεταλλευτεί την αποτυχημένη πολιτική του Πιέρο Φασίνο για να εκλέξει την Κιάρα Απεντίνο με 54,56% το 2016. Η συμμετοχή κατέρρευσε στο 42,13%.

Στην Τεργέστη o δεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα επανεκλέχθηκε δήμαρχος με 51,05%, έναντι 48,05% που πήρε ο Φραντσέσκο Ρούσο του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η συμμετοχή κατέρρευσε στο 42%.

Το λιμάνι και αργότερα το κέντρο της Τεργέστης μετατράπηκαν από νωρίς χθες το πρωί και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας σε πεδία μάχης μεταξύ της αστυνομίας, που χρησιμοποίησε δυνάμεις των αντίστοιχων ΜΑΤ, χημικά και αντλίες για να απομακρύνει το μπλόκο που είχαν επιβάλει στην είσοδο του λιμανιού για τα φορτηγά αυτοκίνητα και τα εμπορεύματα, για τέταρτη διαδοχική ημέρα, οι λιμενεργάτες και οι αρνητές του πράσινου πιστοποιητικού και του εμβολιασμού.

Μετά τη διάλυση του μπλόκου από την αστυνομία, τουλάχιστον 2.000 άτομα εγκατέλειψαν την είσοδο του λιμανιού για να πραγματοποιήσουν μια σειρά διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Τεργέστης, που ορισμένες φορές κατέληξαν σε συγκρούσεις και πέντε προσαγωγές.

Στη Γένοβα η πρόσβαση των φορτηγών αυτοκινήτων στο λιμάνι ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, όταν η αστυνομία απομάκρυνε με ευκολία τους απεργούς και διαδηλωτές κατά του πράσινου πιστοποιητικού.

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση

«Ποτέ πια φασισμός, να διαλυθούν όλες οι φασιστικές οργανώσεις και να προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας, η συμμετοχή, η δημοκρατία, αυτή η πλατεία μιλάει σε όλη τη χώρα» τόνισε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερους ιταλικού συνδικάτου CGIL Μαουρίτσιο Λαντίνι στη μεγάλη συγκέντρωση των τριών μεγάλων συνδικάτων το Σάββατο στη Ρώμη, που απάντησε στη φασιστική βία και στα δύο ακροδεξιά κόμματα, της Λέγκας του Σαλβίνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι.

Την ίδια στιγμή, στο Μιλάνο, περίπου 15.000 άτομα διαδήλωσαν κατά του πράσινου πιστοποιητικού για την εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ ομάδες τους προσπάθησαν τρεις φορές να καταλάβουν το Εργατικό Κέντρο της CGIL, τη νομαρχία και την έδρα της RAI, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 16 προσαγωγές και 40 αναρχικοί, κατά την αστυνομία, να έχουν ταυτοποιηθεί αντιμετωπίζοντας διάφορες κατηγορίες.

avgi.gr