Θανάσης Μποσινάκος, αριστερός μια ζωή – Του Πάνου Τριγάζη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θανάσης Μποσινάκος, αριστερός μια ζωή – Του Πάνου Τριγάζη / 12 View / 23/08/2020

Ακόμα μία γνωστή ανθρώπινη φιγούρα θα λείψει από την Πλατεία Αγίου Λαζάρου του Βύρωνα και τις πολιτικές συζητήσεις στα γύρω καφέ και ουζερί. Στις 16 Ιουλίου 2020 έφυγε αθόρυβα από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο αγωνιστής της Αριστεράς Θανάσης Μποσινάκος.

Ρουμελιώτης στην καταγωγή, γεννημένος στην Αράχωβα Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε στον Βύρωνα από παιδί, καθώς ο πατέρας του, δάσκαλος στο επάγγελμα, φοιτούσε στη διδασκαλική μετεκπαίδευση και παράλληλα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έτσι το διάστημα 1938-1940 έζησε στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της Κατοχής ο Θανάσης και ο αδελφός του βίωσαν την ανιδιοτελή προσφορά της οικογένειάς τους στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση, ο πατέρας του, πιστός ιδεολόγος, αφοσιωμένος αριστερός, διώχθηκε από το καθεστώς, όπως και αμέτρητοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, εξοριζόμενος στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη. Οι διώξεις συνεχίστηκαν μετεμφυλιακά με δυσμενείς μεταθέσεις.

Ο Θανάσης είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, στερημένα, με την επιβίωση καθημερινό ζητούμενο γι’ αυτόν και την οικογένειά του, υπό συνθήκες διαρκών διώξεων και με το χαρτί των κοινωνικών φρονημάτων τροχοπέδη σε κάθε του προσπάθεια. Για να βοηθήσει την οικογένειά του, η μόνη του οικονομική διέξοδος ήταν οι πωλήσεις και το εμπόριο, μέχρι που εξειδικεύτηκε στον χώρο του βιβλίου. Στον χρόνο που ξέκλεβε, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κολύμβηση και ποδόσφαιρο στον Α.Ο. Παγκρατίου. Από τον χώρο του βιβλίου γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, την Κωνσταντίνα (Κωστούλα) Γρηγοροπούλου, και έζησαν μαζί μισόν αιώνα, κάνοντας δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Βασίλη, γιατρό και πολιτικό μηχανικό αντίστοιχα σήμερα.

Παρά τις δυσκολίες της ζωής, παρέμεινε στο μετερίζι της Αριστεράς με τις διάφορες μορφές της τα τελευταία εβδομήντα χρόνια: Νεολαία Λαμπράκη, ΕΔΑ, στη συνέχεια ΚΚΕ Εσωτερικού και ΕΑΡ, μετά στον Συνασπισμό. Διατηρούσε διαρκή επικοινωνία με τον Λεωνίδα Κύρκο και μεταγενέστερα με τον Φώτη Κουβέλη, τον οποίο ακολούθησε και στη ΔΗΜ.ΑΡ., επανεντασσόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Αν και τα τελευταία τριάντα χρόνια ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα υγείας που τον κατέβαλαν όλο και περισσότερο, μέχρι την τελευταία εκλογική αναμέτρηση η χαρά του ήταν να δίνει το «παρών» στις εκδηλώσεις της Αριστεράς, ενώ στήριξε ενεργά και την επανεκλογή του Γρηγόρη Κατωπόδη ως δημάρχου Βύρωνα το 2019. Η κηδεία του έγινε στο χωριό του κατόπιν επιθυμίας του, γι’ αυτό και πολλοί Βυρωνιώτες δεν μπορέσαμε να παραστούμε για το στερνό αντίο. Το 40ήμερο μνημόσυνο πραγματοποιείται το Σάββατο 22 Αυγούστου πάλι στην Αράχωβα Ναυπακτίας, μετά τη θεία λειτουργία.

Στους νέους δύσκολους καιρούς που ζούμε ως κοινωνία και ως χώρα, με τη Δεξιά στο τιμόνι, οφείλουμε να τιμούμε τον Θανάση εργαζόμενοι σταθερά και με συνέπεια για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ώστε να γυρίσει ο τροχός ξανά.

Σημείωση: Το άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια του Γιώργου Μποσινάκου, γιου του Θανάση.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα