Ημερίδα με θέμα: «Ευρώπη – Ασφάλεια – Δικαιώματα – Ελευθερίες»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα με θέμα: «Ευρώπη – Ασφάλεια – Δικαιώματα – Ελευθερίες» / 376 View / 16/12/2015

Τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα, από τους Δίδυμους Πύργους έως τα πρόσφατα στο Παρίσι, οδήγησαν στη γιγάντωση των μηχανισμών ασφαλείας αλλά ταυτόχρονα και στη θυσία ελευθεριών και δικαιωμάτων, τονίστηκε στην ημερίδα “Ευρώπη – Ασφάλεια – Δικαιώματα – Ελευθερίες” που οργάνωσε, χθες το βράδυ, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ).

Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι ο κόσμος οδηγείται σε ακραίες οικονομικές ανισότητες, τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσει η σύγκλιση των δυνάμεων της Αριστεράς, που επιδιώκει την ανατροπή τέτοιων καταστάσεων, με τη Δημοκρατία, η οποία υπηρετεί τους “πολλούς”. Από το 2000 και μετά, τόνισε, παρατηρείται συρρίκνωση του κράτους δικαίου και περιορισμός των ελευθεριών των πολιτών: Οι κάμερες στους δημόσιους χώρους επιτηρούν τον μέσο πολίτη και όχι μόνο τον παραβάτη, γίνεται αυστηρότερη αστυνόμευση των διαδηλώσεων, οι στολές και οι μηχανισμοί που φέρουν οι δυνάμεις καταστολής είναι προορισμένες όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν οι ταραξίες αλλά και το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ οι πολιτικές “μηδενικής ανοχής” στοχοποιούν πλέον και τους μικροπαραβάτες.

Ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών γεννήθηκε το δίλημμα “ασφάλεια ή ελευθερία” και πρότεινε τη “θεμελίωση μεγάλων συμμαχιών” στην Ευρώπη μεταξύ της αριστερής  Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, ώστε το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων να σταματήσει το δίλημμα αυτό να γίνει πράξη. Ο πρώην υπουργός σημείωσε ακόμα ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την πολιτική αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας που θα στοχεύει στην καταπολέμηση των αιτιών που τη γεννούν όπως είναι η φτώχεια και η υπανάπτυξη. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληττόμενο λαό της Συρίας.

Ο οικονομολόγος Σωτήρης Βαλντέν επισήμανε ότι τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια η ανάγκη προσαρμογής έχει γίνει το φύλλο συκής πίσω από το οποίο πραγματοποιείται μια θεαματική μεταφορά πόρων και ισχύος από τους εργαζόμενους προς “μια ελάχιστη και αδηφάγα ολιγαρχία”. Οι εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι καταδικασμένες να πέφτουν στο κενό όταν για τους παραλήπτες τους σημαίνουν περισσότερη ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια, ενώ αν επιβάλλονται με αντιδημοκρατικά μέσα, όπως στην Ελλάδα των μνημονίων, το αποτέλεσμα είναι μια κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος.

“Στην αναξιοπιστία του δημοκρατικού συστήματος συμβάλλει και η υποκριτική στάση πολιτικών, που θυμούνται τα κακά της λιτότητας σε κάθε προεκλογική περίοδο, για να επανέλθουν στις προηγούμενες πολιτικές αμέσως μετά, συγκυβερνώντας με τη Δεξιά”, συμπλήρωσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κινείται προς μια εναλλακτική αριστερή πολιτική σε σύγκλιση με άλλα ριζοσπαστικά και φιλοευρωπαϊκά ρεύματα και τόνισε ότι “είναι τραγικό πως αυτοί που στην Ελλάδα διεκδικούν την εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα προς την αντίθετη κατεύθυνση, σαν πεισμωμένα παιδιά που τους πήραν το παιχνίδι τους”.

IMG_1932

Ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης επισήμανε ότι η λεγόμενη κουλτούρα του φόβου αναβιώνει σήμερα στην Ευρώπη διευκολύνοντας μια κουλτούρα ελέγχου, για να υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο της προστασίας των δικαιωμάτων. Ο  πανεπιστημιακός καθηγητής Αντώνης Λιάκος εξήγησε πως η επανάκαμψη του ισλαμισμού ήρθε ως ένα κύμα «ηθικοποίησης», σε βάση  όχι εθνική, αλλά θρησκευτική, σε επίπεδο «ούμας» (κοινότητας πιστών).

Ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΚΙΕΑ Παναγιώτης Παναγιώτου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Κίνηση θα επιδιώξει να προωθήσει την ενότητα των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας και να συμβάλει στην επεξεργασία ενός ρεαλιστικού και μακράς πνοής μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Σημείωσε ότι «η ΕΚΙΕΑ – όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της – είναι μια κίνηση, ένας όμιλος προβληματισμού, που με την παρουσία και τις εκδηλώσεις του, επιδιώκει να προωθήσει την ενότητα των αριστερών και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας, χωρίς  αποκλεισμούς, μεμψιμοιρίες και «εγκλωβισμούς» σε διαφορές του παρελθόντος».

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Τα όσα καταγράφονται στην Ευρώπη αλλά και τα όσα συμβαίνουν με ένταση και αιματηρό τρόπο, στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και όχι μόνο, έχουν αφετηρία. Είναι οι ευθύνες των δυνάμεων της Αμερικής, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών που τα γέννησαν και τα τροφοδότησαν. Κατά συνέπεια η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει εκείνα τα προβλήματα που οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρθηκα, τροφοδότησαν και γέννησαν. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει στην αφετηρία τους. Τα ζητήματα που έχουν προκύψει, αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, έχουν σχέση με τα αίτια που έχουν γεννήσει την παρούσα κατάσταση και σε καμία περίπτωση η ασφάλεια δεν μπορεί να αναφέρεται ως αντίπαλη έννοια των δικαιωμάτων και των ελευθεριών».

 

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ