Εκδήλωση της Ε.ΚΙ.Ε.Α. στο Αγρίνιο με θέμα «Το τέλος των μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση της Ε.ΚΙ.Ε.Α. στο Αγρίνιο με θέμα «Το τέλος των μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση» / 81 View / 10/07/2018

Κατάμεστο το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση» με ομιλητές τον Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτη Κουβέλη και τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλο.

Χαιρετισμός έγινε στην αρχή από τον Γραμματέα της Δημοτικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο Παύλο Θεοδωρίδη που είναι και υπεύθυνος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (της οποίας ηγείται ο κ. Κουβέλης) στην περιοχή.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του Φώτη Κουβέλη:

·         Η νέα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δείχνει να ανακαθορίζεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια, διαμορφώνει νέες δυνατότητες για συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Τις διεκδικήσεις αυτές ενισχύουν, άλλωστε, τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας. Η αισιοδοξία της εκτίμησης μας αναφέρεται στην παραδοχή, που είναι ταυτόχρονα και αναγκαία προϋπόθεση, ότι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί να είναι ένα τεχνοκρατικό αφήγημα που θέτει εκτός τη μισή ευρωπαϊκή κοινωνία. Η ανάπτυξη οφείλει να έχει προοδευτικό πρόσημο και απαραίτητη προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί αλλά και η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

·         Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μπροστά σε μια πρόκληση: προϋπόθεση για να έχει μέλλον είναι να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό, να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της αυτοαναίρεσης  και να ανακαθορίσει  την ταυτότητα της, συνομιλώντας με τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα να τοποθετηθεί, στην υπαρκτή αντίθεση και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής, από την πλευρά της προόδου.

·         Η αυτοκριτική στην πολιτική θα πάψει να είναι συνώνυμο της υποκρισίας, αν συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα αντιστροφής μιας λανθασμένης πορείας. Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να θέσει και πάλι το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αντιπαλέψει το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα αλληλεγγύης μέσα στις κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καλλιεργήσει και να υπηρετήσει τις ανθρωπιστικές αξίες.

·         Από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, όπου ταυτίστηκε με το νεοφιλελευθερισμό, οφείλει να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού  της. Οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη, είτε με μνημόνια είτε χωρίς,  η διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των κρατικών δομών πρόνοιας, έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής την ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις. Δυστυχώς, η μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού άξονα σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, εάν δεν είναι συνειδητή επιλογή για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τις οδηγεί να υιοθετούν την πολιτική ρητορική και την πρακτική,  των πιο σκοτεινών  και αντιδραστικών κύκλων στην Ευρώπη.

·         Ο ελληνικός λαός είναι ενώπιον της οδυνηρής, έως τραγικής εμπειρίας, των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν στο όνομα αλλά και εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοζαν οι μεταπολιτευτικές κυβέρνησης. Πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα μας και ο λαός της τη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού και τους οικονομίστικους δογματισμούς.

·         Στη νέα ελπιδοφόρα περίοδο που ανοίγεται, χρειάζεται ένας προοδευτικός κοινωνικός και πολιτικός πόλος. Ένας προοδευτικός πόλος που θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, το μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, τις δημοκρατικές θεσμικές τομές και θα συμπαρατάσσεται στην απόκρουση των σχεδίων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εκφραστών της.

·         Στη χώρα διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου – είτε αναφέρονται ως «κέντρο» είτε ως «κεντροαριστερά» είτε ως «σοσιαλδημοκρατικές» – δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά προϋποθέτει την απομάκρυνσή της Κεντροαριστεράς από τη σημερινή πολεμική ατμόσφαιρα, που είναι επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απάντηση απέναντι στον «ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό» είναι η προοδευτική συνεργασία και διακυβέρνηση, είπε στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Μυλόπουλος, που ακολούθησε μετά τον Φώτη Κουβέλη.

Ιδιαίτερες αναφορές στην εκδήλωση έγιναν για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει να έχει  ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «πέρας της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο, μιας συνεργασίας που έχει ημερομηνία λήξης το τέλος της τετραετίας», όπως είπε με νόημα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μίλησε ακόμη για τις «άρρηκτες αρτηρίες» που τον συνδέουν με την Αιτωλοακαρνανία και επέμεινε στη διάρκεια της ομιλίας του στην ανάγκη «να θυμόμαστε την Ιστορία», ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον απλό λαό.

«Σε περιόδους προοδευτικών κυβερνήσεων η Ελλάδα δεν είχε ποτέ απώλειες, αντίθετα όταν κυβερνούσαν οι ψευδοπατριώτες είχαμε καταστροφές.», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει η ΝΔ να μιλά όταν «εκχώρησε το όνομα Μακεδονία και το αναγνώρισαν 149 χώρες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πολλές φορές τα χρέη των παραδοσιακών κομμάτων, την διαφθορά του παρελθόντος κλπ.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού και συζήτηση.