Δήλωση ένταξης του Χρήστου Μαυροκεφαλίδη στον ΣΥΡΙΖΑ

by/ 0 Comments / 107 View / 18/04/2016

Μέσα από μια πρωτόγνωρη πορεία 18 μηνών, με πολλές αναταράξεις αλλά με τριπλή λαϊκή στήριξη –δύο βουλευτικές εκλογές κι ένα δημοψήφισμα– η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τη χώρα σε μια άλλη τροχιά.

Μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση μπαίνουμε σε μια νέα φάση.

Από πολιτική άποψη το σενάριο και η επιδίωξη για μια «αριστερή παρένθεση» δέχθηκαν ένα ισχυρό κτύπημα.

Η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές περιελάμβανε όχι μόνο τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας με ευνοϊκότερους όρους αλλά και δύσκολα μέτρα με επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Ωστόσο για πρώτη φορά φαίνεται ένα ξέφωτο, ανοίγει ένας δρόμος για την σταδιακή αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου μέχρι την τελική κατάργησή του. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση κατέκτησε ένα βαθμό αυτονομίας στις πολιτικές που θα επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δημιουργείται ελπίδα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος,  το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η χαλάρωση των capital control, θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός του μνημονίου οι θετικές εκσυγχρονιστικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, οι προωθούμενες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση) και τη δημόσια διοίκηση, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναδεικνύουν το αποτύπωμα της αριστεράς στην κυβέρνηση.

Ο στόχος για Δίκαιη ανάπτυξη | Κοινωνική αλληλεγγύη | Ισχυρή δημοκρατία μπορεί με καλλίτερες προϋποθέσεις να υλοποιηθεί.

Χρειάζεται βεβαίως αποφασιστική στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών, αναβάθμιση του κυβερνητικού έργου, ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών του δημοσίου, άνοιγμα στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει προς το 2ο Συνέδριό του. Οι πολιτικές που θα επεξεργασθεί και οι αποφάσεις που θα λάβει θα επηρεάσουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η μάχη που δίνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική και προοδευτική έξοδο από την κρίση και η ωρίμανση του σε συνθήκες διακυβέρνησης, τον καθιστούν ως τη  μεγάλη ριζοσπαστική, δημοκρατική και αριστερή παράταξη της ελπίδας και της προοπτικής για τη χώρα.

Με το Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικαιροποιήσει τις σχέσεις του με τα πιο αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και με τις παραγωγικές δυνάμεις, την υγιή επιχειρηματικότητα, τη νεολαία, με στόχο μια σταθερή κοινωνική συνοχή.

Η μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη καθώς τα μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα αντιδρούν με κάθε μέσο επιδιώκοντας τη συντηρητική παλινόρθωση. Η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί για το καλό της χώρας και για τη δικαίωση της Αριστεράς.

Στο επιχειρούμενο μέτωπο της παλινόρθωσης του παλιού, στο μέτωπο της κατσαρόλας ας απαντήσουμε κάνοντας ένα βήμα μπροστά.

Πιστεύω πως σήμερα οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες καλούμαστε να παραμερίσουμε πικρίες από αντιθέσεις του παρελθόντος και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος της προοδευτικής αλλαγής.

Ειδικά όσοι διαθέσαμε τη ζωή μας στην υπόθεση της Αριστεράς πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε απλούς παρατηρητές και σχολιαστές. Δεν μας ταιριάζει η αποχή, οι ατομικές πορείες και η πολιτική αποστρατεία.

Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για οργανική ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, κινήσεων, ομάδων προσωπικοτήτων. Αυτό αφορά και τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΕΚΙΕΑ. Φυσικά η ένταξη δεν μπορεί να είναι συλλογική ως ομάδα, παρά μόνον ατομική. Ας παραμερίσουμε μεμψιμοιρίες και «εγκλωβισμούς» σε διαφορές του παρελθόντος και ας ενισχύσουμε και οργανωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ανταποκριθούμε στο πολιτικό του προσκλητήριο συμμετέχοντας στις επιτροπές στήριξης και στις Οργανώσεις Μελών του.

Εγώ κάνω το δικό μου βήμα εντάσσομαι στο ΣΥΡΙΖΑ, με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση θα διαθέσω όσες δυνάμεις έχω για την επιτυχία της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, για την οργανωτική ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης  είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς.