Αύξηση κατώτατου μισθού ύψους ενός… εμφιαλωμένου νερού την ημέρα

by/ 0 Comments / 12 View / 27/07/2021

Επιχαίρουν στις ανακοινώσεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις για τις μηδενικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2021 και τη μόλις 2% αύξηση από την 1.1.2022. Κι όχι μόνο επιχαίρουν, αλλά ζητούν και αντισταθμίσματα προκειμένου να ισοφαρίσουν τη μεγάλη… επιβάρυνση που προκαλεί στο μισθολογικό κόστος η κατά 13,1 ευρώ καθαρή μηνιαία αύξηση (15,2 ευρώ μικτά) στους εργαζομένους με τα κατώτατα όρια. Κι αυτό φυσικά δεν το κάνει ο ΣΕΒ, αλλά οι κατά παράδοση και ανάλογα με τους καιρούς «σύμμαχοι» της εργατικής τάξης, όπως θεωρείται ότι είναι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και πρώτος από αυτούς ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας, ο οποίος ζητεί «να εξασφαλιστεί ότι και η προβλεπόμενη από 1.1.2022 αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό θα αντισταθμιστεί από αντίστοιχες παροχές προς τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ή/και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών».

Μάλιστα με ανακοίνωση αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η ΕΣΕΕ αποτυπώνει το συνολικό κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 12μηνη βάση υπολογισμού, επιμερίζοντας τους 14 μισθούς, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θεμιτό. Αρκεί με την ίδια ευρωπαϊκή ζέση να αποτύπωνε η ΕΣΕΕ και την επίπτωση της έκρηξης των τιμών κατά 2,2% σε βασικά είδη σουπερμάρκετ και κατά 3,6% στην κατηγορία των τροφίμων (βάσει των στοιχείων της IRI για το α’ τετράμηνο του 2021).

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, εμφανίστηκε γενναιόδωρος προς τους εργαζομένους γιατί… παράκουσε τους εργοδότες. «Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «συμβολική αύξηση».

Ασχολίαστη άφησε την αύξηση των 13,1 ευρώ τον μήνα η ΓΣΒΕΕ και ο πρόεδρός της κ. Καββαθάς, αφού προηγουμένως συνέβαλε στη διαμόρφωση του εργοδοτικού λόμπι κατά των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό. Αν και ο ίδιος έχει υποστηρίξει πολλές φορές (ακόμη και ως συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία) ότι οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζουν την επιβίωσή τους στην εγχώρια ζήτηση. Εν τέλει οι κύκλοι των κρατικών επιδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις (αναστολές, SURE, επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις ενοικίου και ασφαλιστικού κόστους, πρόγραμμα επανεκκίνησης) φαίνεται ότι καθιστούν περιττή την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Καταιγισμός αντιδράσεων

«Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022 δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δεν μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία έχει τεκμηριώσει μέσω του ΙΝΕ το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους».

«Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την κρίση και την ακρίβεια και με δυσκολία πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, θυμούνται ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση το 2019 χαρακτήριζε ψίχουλα την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», θύμισε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους», ζήτησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», σχολίασε το ΚΚΕ. «Ευτυχώς τουλάχιστον που ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και «συμβολική», ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων», σημείωσε μεταξύ άλλων το ΜέΡΑ25.

Στον καταιγισμό της κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης απάντησε το υπουργείο Εργασίας, αποστέλλοντας ένα κείμενο με 10 ερωτήσεις-απαντήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανάλυσή του απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις κλαδικές συμβάσεις, ενώ εντέχνως τα στοιχεία για τις χώρες που δεν προχώρησαν σε αυξήσεις μισθών πάνω από 2% περιορίζονται στην πανδημική περίοδο. Αγνοεί (;) το υπουργείο ότι μεταξύ 21 κρατών-μελών η Ελλάδα, όπως απεικονίζεται και στον πίνακα, είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό την τριετία 2019-2021, με τελευταία αύξηση αυτήν που χορήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 (πηγή Eurostat 21.7.21).

efsyn.gr