«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λένα Δουκίδου

«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λένα Δουκίδου

by/ 0 Comments / 22 View / 12/12/2020

Έφυγε από τη ζωή στα 86 χρόνια της η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λένα Δουκίδου. Η πολιτική της κηδεία θα γίνει στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 12.00.

Η Λένα Δουκίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στη δικτατορία, αμέσως μετά το πραξικόπημα του 1967 και μέχρι τη σύλληψή της τον Ιούνιο του 1968, είχε ενταχθεί στην οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα, με τομέα ευθύνης το τμήμα Τύπου. Το 1969 καταδικάστηκε σε 12 χρόνια από το Στρατοδικείο.

Το 1972 συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του αντιδικτατορικού πρώτου τεύχους του περιοδικού «Αντί», μαζί με τον Αντώνη Καρκαγιάννη και τον Χρήστο Παπουτσάκη. Απέκτησε μια κόρη με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρκαγιάννη.

Εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες όπως «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Βήμα», «Έθνος», και στην τηλεόραση (ΕΡΤ). Υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ενώ μέχρι το τέλος πρωτοστατούσε στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ενα από τα βιβλία της με τίτλο «Τι πέτυχε η αντίσταση στη δικτατορία 1967-1974» εκδόθηκε με την «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 8/4/2017 ενώ είχε γράψει και το «Πώς φτάσαμε στη Δικτατορία ’67» (2012) αλλά και τα μυθιστορήματα «Πάντα λίγο νωρίς» (1995) –για τον σύγχρονο κόσμο της επικοινωνίας- και «Η Έλσα και οι Άλλοι» (2002)- ένα βλέμμα προς το τεχνολογικό αύριο.

Συλλυπητήρια

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχαιρέτησε τη «δημοσιογράφο που σημάδεψε με τα κείμενά της, την αντιστασιακή της δράση και τη συνδικαλιστική της προσφορά πάνω από μισό αιώνα ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η Λένα Δουκίδου συνελήφθη και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώ αμέσως μετά τη πτώση της χούντας, συμμετείχε σε πρωτοποριακά δημοσιογραφικά εγχειρήματα της εποχής, που ανανέωσαν βαθιά τον ελληνικό Τύπο.

«Η ακεραιότητα του χαρακτήρα της, η πίστη της στη δεοντολογία και η πολιτική της συνέπεια θα αποτελούν παράδειγμα για τους νέους δημοσιογράφους. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της, τους οικείους και τους συναδέλφους της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την μονάκριβη κόρη της, την οικογένεια και τους οικείους της και αποχαιρετά μία κυρία της ελληνικής Δημοσιογραφίας. Η πολιτική κηδεία της Λένας Δουκίδου θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, στις 12 μ. στο Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.

Efsyn.gr