Ψαρεύοντας σε θολά νερά – του Φίλιππου Μίτλεττον

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψαρεύοντας σε θολά νερά – του Φίλιππου Μίτλεττον / 13 View / 22/06/2020

Η εικόνα της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Και σωστά. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε κάποιος να την εντοπίσει. Ηταν απαραίτητο για την προστασία του ζωτικού της συμφέροντος, όπως λέει ο νόμος. Και όταν η μικρή βρέθηκε, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων –πολύ σωστά– ζήτησε να σταματήσει η δημοσίευση της εικόνας της, καθώς δεν εξυπηρετούσε σε τίποτε πια, και στο εξής η φωτογραφία να εμφανίζεται –εφόσον θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει ανάγκη να εμφανίζεται– θολωμένη.

Φαίνεται όμως ότι τα βάσανα της μικρής δεν επέπρωτο να σταματήσουν εκεί. Κρυμμένοι πίσω από μια θολωμένη εικόνα, έγκριτοι και μη δημοσιογράφοι και κάποιοι δικηγόροι, που κατέλυσαν κάθε έννοια δεοντολογίας για να ζήσουν τα 3 λεπτά δημοσιότητας που τους αντιστοιχούν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασύρουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ένα μικρό παιδί. Χωρίς καμιά αίσθηση ευθύνης, δεοντολογίας ή όπως αλλιώς θέλουμε να λέμε αυτό το κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει, πέρα από τους τύπους, κάθε μας ενέργεια, συνέχισαν απροκάλυπτα να ασελγούν με άλλα μέσα.

Κάθε δυνατή λεπτομέρεια της φρίκης που βίωσε το μικρό κορίτσι εξιχνιάστηκε από τα λαγωνικά των δελτίων των 8 –και όχι μόνο– και αναλύθηκε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στο όνομα ποιας –αλήθεια– ελευθερίας του Τύπου; Μα η φωτογραφία ήταν θολωμένη! Μα εμείς αναφερθήκαμε στις ανώμαλες ορέξεις τής –άλλη υποκριτική παθογένεια των προσωπικών δεδομένων– 35χρονης κοκκινομάλλας! Μα συμπάσχουμε με το αθώο θύμα! Σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του! Δεν παραβιάζουμε τον νόμο!

Ομως η μικρή αύριο θα βγει από το νοσοκομείο. Η μικρή θα θέλει να πάει βόλτα όπως τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της. Στη γειτονιά της. Στην πόλη της. Η μικρή αύριο θα πάει σχολείο. Και, τότε, το πρόσωπό της δεν θα είναι θολωμένο. Θα έχει πάνω του ανεξίτηλα χαραγμένα τα σημάδια της ανθρωποφαγίας μας.