Φ.Κουβέλης: Αντίθετη με τον νόμο η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φ.Κουβέλης: Αντίθετη με τον νόμο η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής / 17 View / 21/02/2020

«Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε με τον νόμο τον 4254 του έτους 2014 και από την 1η Ιουλίου του 2019 η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος του σώματος του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» εξήγησε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ο Φώτης Κουβέλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τέτοιοι μάρτυρες χαρακτηρίζονται με πράξη των αρμόδιων εισαγγελέων Πρωτοδικών ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και ουσιαστικά προστατεύονται γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη και τη δίωξη των δραστών.

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 429/2018 καθορίζει τα μέτρα προστασίας τους, την ανωνυμία κ.ο.κ. και – όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός – κατά συνέπεια τα όσα αποφάσισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπή της Βουλής αποτελούν στοιχείο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ο νόμος λέει», σημείωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο μόνος που μπορεί να αποκαλύψει και να άρει τα μέτρα προστασίας είναι ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ή το δικαστήριο αν η υπόθεση έχει οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο κ. Κουβέλης εξήγησε ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα που στρεβλώνει την πραγματικότητα και επιχειρούν να συγκαλύψουν ευθύνες που υπάρχουν και αναμειγνύουν ζητήματα που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που διερευνά αυτή η Προανακριτική Επιτροπή δηλαδή το αν δηλαδή ο αναπλ. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει διαπράξει τα αδικήματα τα οποία του αποδίδονται και είναι προς έρευνα. Ενώ, όπως τόνισε, επιχειρείται και η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει βάσει νόμου και Συντάγματος.

«Η σκοπιμότητα τους είναι προφανής» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.