Το Αριστερό Αποτύπωμα. Του Χρήστου Ν. Πετράκου

by/ 0 Comments / 279 View / 05/07/2016

Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στις εκλογές και λίγο μετά το απαραίτητο κλείσιμο της αξιολόγησης με τους δανειστές, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βρει τον βηματισμό της στην διακυβέρνηση του τόπου. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως σε συνθήκες ακραίας δυσκολίας  η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει και δίνει, ακόμα, πίστωση χρόνου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν θα το κάνει για πάντα. Κάτι περιμένει. Η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του Έλληνα και η οργάνωση και εφαρμογή της πολιτικής της, τόσο ως παράλληλο πρόγραμμα προκειμένου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις, στα πιο ευάλωτα κυρίως κοινωνικά στρώματα, της δανειακής συμφωνίας, όσο και ως κεντρικές θεσμικές αλλαγές που θα θεραπεύσουν τις παθογένειες που φέρει το πολιτικό σύστημα – ευθήνη υπουργών – και να επαναπροσδιορίσει τους «κανόνες του παιχνιδιού» – εκλογικός νόμος, είναι η αρχή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στον Ελληνικό λαό, και μπορεί να το πραγματώσει, να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες τόσο του Ελληνικού κράτους- Δημοσίου, όσο και της Ελληνικής ιδιωτικής Οικονομίας – Επιχειρηματικότητας. Ο χώρος της πραγματικής οικονομίας, όπως ονομάζεται, πρέπει να αποκτήσει σταθερούς, ανοικτούς και αντικειμενικούς κανόνες που θα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε έναν υγιή ανταγωνισμό προς όφελος του πολίτη αλλά και της έντιμης επιχειρηματικότητας που θέλει να παράγει πλούτο για την κοινωνία που να μπορεί και να αναδιανεμηθεί. Η απουσία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού είναι το πραγματικά δυσβάστακτο, ή μάλλον αβάστακτο, κόστος για την επιχειρηματικότητα, και όχι το εργασιακό κόστος. Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που ιστορικά διατρέχει το Ελληνικό οικονομικό μοντέλο με τους στρεβλούς και στημένους «κανόνες» για λίγους «επιχειρηματίες» πρέπει να γίνει παρελθόν και να την μνημονεύουμε μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι αυτό που οδήγησε στην Κρίση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωτοστατήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την αρωγή και στήριξη του Ελληνικού λαού. Καμία αλλαγή δεν θα μπορέσει να γίνει αν δεν βλέπει ο κόσμος το όφελος του από αυτή. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικά προς τον κόσμο. Και εξηγούμαι: αν θέλουμε, π.χ., να επιτύχουμε βελτίωση της παραγωγικότητας, πρέπει ο εργαζόμενος να μην φοβάται πως με τη βελτίωση της παραγωγής αυτός θα περισσεύει αφού θα φτάνουν λιγότεροι για να βγαίνει το έργο. Πρέπει να καρπωθεί και αυτός από τα οφέλη  της καλύτερης – περισσότερης παραγωγής και όχι μόνο ο ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής, είτε λέγεται Δημόσιο, είτε Ιδιωτική οικονομία.

Για πολλά χρόνια η Αριστερά λειτουργούσε με το προνόμιο της αντιπολίτευσης. Μπορούσε να μελετά, να φαντάζεται και να σχεδιάζει  τον κόσμο και το Κράτος. Πλέον το προνόμιο άλλαξε. Έχει πια τη διακυβέρνηση, αυτή η ίδια, του τόπου και ήρθε η ώρα να αλλάξει όλα όσα τόσα χρόνια ήθελε. Καμία αλλαγή δεν γίνεται ούτε από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε χωρίς κόπο. Ήρθε η ώρα για την Αριστερά να αναδείξει τον Αριστερό τεχνοκρατισμό της. Αυτόν που δεν θα βελτιώνει μόνο τους αριθμούς, αλλά μαζί με αυτούς τις συνθήκες, την ποιότητα ζωής, του εργαζόμενου. Αυτό είναι  που περιμένει ο Ελληνικός Λαός από την Αριστερά. Αυτό θα είναι και το αποτύπωμα της στον τόπο.

*Ο Χρήστος Ν. Πετράκος είναι δικηγόρος και μέλος του συντονιστικού οργάνου της Ε.ΚΙ.Ε.Α.