Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη στο «Πρακτορείο 104.9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις 12» με τους δημοσιογράφους Ν. Γιώτη και Φ. Γρηγοριάδη

by/ 0 Comments / 110 View / 23/05/2016

 

Η δημιουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ζήτημα αιχμής, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας, από τη στιγμή που η πλειονότητα των μελών του ΔΣ θα είναι Έλληνες και το 50% των εσόδων δεν θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

«Δεν θεωρώ ζήτημα αιχμής τη δημιουργία του υπερταμείου, με την έννοια ότι, το ΤΑΙΠΕΔ επί παραδείγματι, είχε συναφείς και ομοειδείς αρμοδιότητες και μάλιστα χωρίς την επιπρόσθετη ρύθμιση ότι το 50% των εσόδων αυτού του ταμείου θα διατίθενται προς άλλες κατευθύνσεις και όχι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», ανέφερε ο τέως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και πρόσθεσε ότι διαχρονικά και με δεδομένη τη διάρκεια αυτού του ταμείου υπάρχει πάντοτε και η δυνατότητα, στη βάση της αξιολόγησης της συμπεριφοράς της ελληνικής οικονομίας, να υπάρξει ακόμη και η αναθεώρησή του.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το διακύβευμα σήμερα είναι εάν η χώρα θα συνεχίσει ή δεν θα συνεχίσει την πορεία της μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι όσο επαχθή μέτρα και αν περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο υπάρχουν περιθώρια να αντιρροπηθούν και να οδεύσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σήμερα δύο πολιτικοί πόλοι, ο νεοφιλελεύθερος και αυτός της ευρύτερης αριστεράς.

Απαντώντας έμμεσα σε όσους αναφέρουν «με αοριστία και ασάφεια», όπως είπε, ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, τόνισε ότι οι όποιες δημόσιες δαπάνες που έπρεπε να περικοπούν έχουν ήδη περικοπεί και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σχετικά με τον απασχολούμενο κόσμο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ότι πίσω από αυτόν τον ασαφή και αόριστο μεταρρυθμιστικό λόγο, που διατυπώνεται από ορισμένους για τη δημόσια διοίκηση, κρύβεται η λογική των οριζόντιων περικοπών των αμοιβών και οι απολύσεις, σημειώνοντας ότι όσοι μιλάνε για περικοπή των δαπανών είναι πάρα πολύ χρήσιμο να καταθέσουν πολύ συγκεκριμένα την πρότασή τους.

Εξάλλου, στο ερώτημα εάν παραμένει ανοιχτό το ενδιαφέρον για συμμετοχή του στην κυβέρνηση, εάν του έγινε σχετική πρόταση, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση επ’ αυτού».

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, επανέλαβε ότι το «μαύρο» της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Διαφωνούσαμε για σειρά από μέτρα, τα οποία, πολλά απ’ αυτά, μεθοδεύονταν και σχεδιάζονταν πίσω από την πλάτη μας. Ποιος μάς είχε ρωτήσει αν θέλαμε τη μικρή και τη μεγάλη ΔΕΗ; Ποιος μάς είχε ενημερώσει αν είχε φτάσει η λίστα Μπόργιανς στην Ελλάδα;» κατέληξε.