Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην «Κυριακάτικη Kontranews» και στην δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην «Κυριακάτικη Kontranews» και στην δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου / 275 View / 20/12/2015

Τι σήμαινε κατά τη γνώμη σας η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; Το ασφαλιστικό και το προσφυγικό πιστεύετε ότι μπορούν ν’αντιμετωπισθούν χωρίς την πολιτική βοήθεια και των υπόλοιπων κομμάτων;

Η σπουδαιότητα των θεμάτων για τα οποία ζητήθηκε η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι εκείνη που την έκανε αναγκαία. Αναμφισβήτητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος και επίσης σημαντικό, με τεράστιες διαστάσεις, το προσφυγικό. Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση είχε την ανάγκη να επικοινωνήσει με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που βρίσκονται στη Βουλή για να εξασφαλίσει ένα επίπεδο συνεννόησης περισσότερο, παρά συναίνεσης. Η συναίνεση είναι ευρύτερη έννοια και πολιτική πράξη. Απουσιάζουν δε τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις για μια τέτοια λειτουργία, συναινετικού χαρακτήρα, του πολιτικού συστήματος.

Εκτιμώ ότι εκείνο που επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση με αυτή την πρωτοβουλία της ήταν η ανάδειξη της κρισιμότητας των ζητημάτων για τα οποία επιδιώκεται η συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις.

Έχετε μετανιώσει που δεν κατεβήκατε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ενεργήσαμε με πολιτική ιδιοτέλεια. Θέλαμε η χώρα να αλλάξει σελίδα. Στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά χωρίς ανταλλάγματα, θεωρώντας ότι η σαφής μετατόπισή του προς τον ρεαλισμό και η ρητή αποδοχή εκ μέρους του του ευρωπαϊκού δρόμου και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, δημιουργούν τους όρους για μια διακυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και περιεχόμενο, ικανή να βγάλει τη χώρα από τον βρόγχο της κρίσης.

Εκτιμάτε βιώσιμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών της κυβέρνησης;

Εκτιμώ ότι ο βίος της παρούσας κυβέρνησης δεν θα είναι βραχύς. Οι 153 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στηρίζουν την κυβέρνηση, με το δεδομένο ότι είναι βουλευτές που αποδέχθηκαν συγκεκριμένο πρόγραμμα  και πολιτικό πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η βιωσιμότητα της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του έργου της.

Πώς πιστεύετε ότι θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το τρίτο μνημόνιο που ακόμη κι από τους υπουργούς  χαρακτηρίζετε ως επαχθές;

Η συμφωνία της 12ης Αυγούστου, παρά τα σοβαρά και έντονα αρνητικά στοιχεία της και την βαρύτητα των μέτρων που προβλέπει,  μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης. Βασικός όρος και κρίσιμο μέγεθος παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους που εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο.

Η υλοποίηση της συμφωνίας – κι αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τη συνυπέγραψαν με την ψήφο τους –  πρέπει να γίνει με τρόπο που θα αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό υπαρκτές πλευρές της, θα περιορίζει και θα αντιρροπεί τα έντονα σκληρά μέτρα που περιέχει. Ο δρόμος δεν  είναι εύκολος. Όποιος ωστόσο δεν τον επιλέγει, οφείλει να πει ποια διαδρομή και ποια πολιτική αντιπροτείνει.

Εκτιμώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Το κυβερνητικό έργο βεβαίως οφείλει να είναι σαφές, καλά σχεδιασμένο και να μην επιλέγει αποσπασματικές και επ΄ευκαιρία ρυθμίσεις. Και πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται ένα παράλληλο πρόγραμμα. Η αναπτυξιακή διαδικασία η οποία μπορεί και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, με στόχο την μείωση της ανεργίας, είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα. Και αναφέρομαι στην ανάγκη να ξεκινήσει με συγκεκριμένους στόχους, άξονες και προτεραιότητες. Πρέπει να ξεκινήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Λίγο καιρό μετά αισθάνεστε δικαιωμένος που δεν ψηφίσατε Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Κάποιοι  λένε ότι θα μπορούσατε να βρισκόσασταν εσείς σ’ αυτή τη θέση.

Σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή μου δεν έβαλα ποτέ το προσωπικό πάνω από το συλλογικό. Δεν το έπραξα ακόμα κι όταν συνειδητοποίησα ότι τα συστήματα εξουσίας ήταν διατεθειμένα να μας παράσχουν τα πάντα, αν αποδεχόμασταν τον σχεδιασμό τους…

Στη λεγόμενη προεδρική εκλογή, αυτό που έπραξα ήταν από συγκεκριμένη θέση πολιτικής ευθύνης. Είχα δηλώσει με όλους τους τόνους ότι θα πρέπει ο τόπος να αλλάξει σελίδα και άλλαξε στις εκλογές του Ιανουαρίου.  Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζω και σήμερα τα πολιτικά πράγματα. Η φροντίδα μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ηγείστε μιας νέας πολιτικής κίνησης. Έχετε μαζί σας στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Τί στόχο έχετε βάλει μ’ αυτήν την πρωτοβουλία ;Δεν είναι πολλά πια τα κόμματα στο χώρο;

Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής  Αριστεράς (Ε.ΚΙ.Ε.Α) όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, είναι μια κίνηση – δεν είναι κόμμα – που με την παρουσία της, επιδιώκει να προωθήσει την ενότητα των αριστερών και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας, χωρίς αποκλεισμούς και «εγκλωβισμούς» σε διαφορές του παρελθόντος.

Οι πολιτικές συνθέσεις στο πεδίο των νέων πραγματικοτήτων που διαμορφώνονται στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα και την Αριστερά, είναι εξαιρετικά χρήσιμες και αναγκαίες.

Οι πρωτοβουλίες μας αφορούν στην ανάπτυξη του διαλόγου, τη διακίνηση των ιδεών και την καταγραφή στο δημόσιο λόγο συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων αναφορικά με τα προβλήματα της κοινωνικής πραγματικότητας. Η Ε.ΚΙ.Ε.Α επιλέγει τη στρατηγική μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς  που είναι διατεθειμένη να εργαστεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  με ένα μακράς πνοής προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα  –  δεδομένων των δυσκολιών της άμεσης προώθησης ενός τέτοιου σχεδίου και των κινδύνων από μία άστοχη αμφισβήτηση της αριστερής ταυτότητάς της.

Η Ε.ΚΙ.Ε.Α βλέπει την ανάγκη να ολοκληρωθεί –εν μέσω δυσκολιών- η πολιτική αντιστοίχηση της Αριστεράς με το ισχυρό εκλογικό ρεύμα και την κοινωνία, που την εμπιστεύτηκε, για να βγάλει την χώρα από την κρίση.