Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” / 24 View / 27/05/2020

Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, πρ. Υπουργού – μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην «Εφημερίδα των Συντακτών», (Τετάρτη 27 Μαΐου 2020)

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας; Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, ενώ και οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε πολλά ζητήματα επικρίνονται έντονα από την αντιπολίτευση. Τα επώδυνα μέτρα είναι ξανά προ των πυλών;

Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Για την εξέλιξή της προβλέπεται επιδείνωση, με αυτονόητες συνέπειες για τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση, αδικαιολόγητα και απαράδεκτα, καθυστέρησε να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα. Τα μέτρα, που πριν από λίγές ημέρες ανακοίνωσε, είναι ανεπαρκή και έχουν έντονο τον χαρακτήρα των νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αντιμετώπισης των εργασιακών σχέσεων και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με την ανεργία να επελαύνει. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραδίδονται στην καταστροφή και στην αδιέξοδη αυτοεπιβίωσή τους. Το σχέδιο της κυβέρνησης επαναφέρει, τηρουμένων των αναλογιών, ρυθμίσεις της περιόδου 2010-2014, που έφεραν την κοινωνία και την οικονομία της χώρας στις όχθες της καταστροφής.

 

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη μετά από πολλές καθυστερήσεις και διχογνωμίες παρουσιάζει ως πρόταση τη δημιουργία ενός ταμείου-μαμούθ ύψους 500 δις, στο οποίο συμφώνησαν Γερμανία και Γαλλία. Πώς το αξιολογείτε;

Η συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας αφορά τον κοινό δανεισμό και την μετακίνηση πόρων στην ευρωζώνη. Επιλογή προστασίας της ευρωζώνης είναι. Ταυτόχρονα και επιλογή στήριξης του ευρωπαϊκού νότου, ως αναγκαίας συνθήκης στήριξης της γερμανικής οικονομίας, με δεδομένη τη συνάρτησή της, σε σημαντικό βαθμό, με τις οικονομίες του νότου και ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Παραμένει βέβαια ζητούμενο για την ΕΕ εάν θα προχωρήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα προκύψει από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και σε επιδοτήσεις των οικονομικά ασθενέστερων χωρών – η Ελλάδα παρούσα βέβαια- και όχι σε δάνεια. Ζήτημα και αίτημα που συναντά αντιρρήσεις και απόρριψη. Η Ε.Ε. αναζητά συμβιβασμούς και ισορροπίες, συμβιβασμούς μεταξύ των κρατών μελών της, οι οποίοι όμως κινούνται σε απόσταση από την οφειλόμενη αλληλεγγύη στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Από την αλληλεγγύη που υπηρετεί τη συνοχή της.

 

Επιστρέφοντας στην εγχώρια επικαιρότητα, η σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές καλά κρατεί, παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Θα σας έκανε εντύπωση τυχόν προκήρυξή τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν όχι για το καλοκαίρι, για το φθινόπωρο;

Δεν αποκλείω τις εκλογές το φθινόπωρο. Εκτιμώ, παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών για πρόωρες εκλογές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζει τις συνέπειες για την κοινωνία από την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Συνέπειες που θα κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας θα είναι μεγάλες. Αυτή την κοινωνική πραγματικότητα υπολογίζει η κυβέρνηση. Από την άλλη – και πάλι εκτιμώ – είναι η απλή αναλογική, που δεν προσφέρεται για κυβερνητικές αυτοδυναμίες ούτε και για βεβαιότητες εκλογικής νίκης. Ίδωμεν…Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσει με ανεύθυνο τακτικισμό τις πρόωρες εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι. Με πρόγραμμα και με εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο από αυτή.

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πώς εκτιμάτε την προοπτική του εγχειρήματος; Το τελευταίο καιρό παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα εσωστρέφειας, ενώ ακούγονται και ορισμένες φωνές  περί στασιμότητας σε σχέση με την αρχική ορμή της προσπάθειας. Ποια η δική σας θέση;

Ο «ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αποτελεί συλλογική στρατηγική επιλογή, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε περιορίζεται σε διαδικασίες «κεκλεισμένων των θυρών» για την κοινωνία.

Ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αποτελεί σταθερή διεκδίκηση για μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη για να μπορούν συμμετοχικά να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, που θα οικοδομούν ένα πλατύ προοδευτικό κίνημα, ικανό να στηρίζει και να προωθεί την προοδευτική πολιτική. Μια επί της ουσίας προοδευτική πολιτική, προωθητική της Κυβερνώσας Αριστεράς.

Η όποια στασιμότητα διαδικασιών παρατηρήθηκε δεν οφείλεται ούτε σε επιλεγμένη εσωστρέφεια ούτε σε αμφισβήτηση του εγχειρήματος. Τώρα, μετά την όποια στασιμότητα προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας, προχωράμε στην κοινωνία με σταθερή πορεία για την κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία και τη διαμόρφωση της πολιτικής πλειοψηφίας.

 

Σε σχέση με τη στάση των εκτός ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικών δυνάμεων και ειδικότερα αυτή του ΚΙΝΑΛΛ. Δείχνει να επιθυμεί να απαλλαγεί από τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, κάποια στελέχη του δεν αποκλείουν τον διάλογο με την Αριστερά υπό προϋποθέσεις, ωστόσο η κεντρική γραμμή είναι η αυτόνομη πορεία. Τι συμπεραίνετε;

Το ΚΙΝΑΛ πράγματι δείχνει ότι θέλει να απαλλαγεί από νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται με αντιφάσκουσες πολιτικές συμπεριφορές. Κρατά τις πόρτες του κλειστές για τον πολιτικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στον οποίο συχνά και πολιτικά αναίτια επιτίθεται.

Η ομαλοποίηση των σχέσεών του με την Αριστερά, δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια και την επιλογή του αυτοπροσδιορισμού του ούτε οδηγεί στον ετεροκαθορισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο αντίπαλος είναι η συντήρηση και ο νεοφιλελευθερισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.