Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα “Kontra News” και στο δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή.

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα “Kontra News” και στο δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή. / 11 View / 17/02/2020

Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό; Είστε υπέρ της δημιουργίας νέων δομών στην Αττική;

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις παλινωδίες της, με τις συνεχείς αλλαγές των «επιχειρησιακών σχεδίων» της, με αλλαγές των αρμόδιων υπουργών και αφού κατάργησε του υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες, κατέληξε στα «κλειστά κέντρα». Πρόκειται ουσιαστικά για φυλακές, όσο κι αν θέλει να τα ονομάζει «ελεγχόμενες κλειστές δομές». Τα «κλειστά κέντρα» σημαίνουν κράτηση και το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό δεν αναγνωρίζουν την κράτηση ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο. Οι λύσεις μπορούν να υπάρξουν στη βάση του διεθνούς δικαίου, με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων άσυλο. Η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις πιέσεις της και να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με το δεδομένο ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται, με αυτονόητο αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πρόσφυγες στα νησιά και να παραμένουν όσοι θα έρχονται και αυτοί στα «κλειστά κέντρα».

Η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα θα συντελέσει στην αναγκαία αποσυμφόρηση των νησιών. Και στην Αττική να υπάρξουν νέες δομές για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει την υποθήκευση της πολιτικής της στον ακροδεξιό λαϊκισμό για το προσφυγικό που εξέθρεψε και σήμερα τον βρίσκει μπροστά της.
———————————————————————————-

Πού θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αντιπολιτευτική του ρητορική ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η αντιπολιτευτική του δράση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα χαλαρή;

Η αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «χαλαρή» και μάλιστα «ιδιαίτερα χαλαρή», όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Είναι υπεύθυνη και όχι λαϊκιστική, όπως ήταν της ΝΔ όταν αυτή ήταν στην αντιπολίτευση. Οφείλει βέβαια να ενισχυθεί, όχι μόνον με την υπεράσπιση των θετικών στοιχείων της δικής του κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και με την προγραμματική πολιτική του πρόταση για την πορεία της χώρας, τη δίκαιη ανάπτυξη που διεκδικεί και για τη στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις ανισότητες και τον προωθούμενο, από τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης, περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η στάση του βέβαια για τα εθνικά ζητήματα της χώρας και την εξωτερική της πολιτική είναι και παραμένει σταθερά υπεύθυνη και τεκμηριωμένη, με την επισήμανση ότι η εθνική ομοψυχία χρειάζεται εθνική στρατηγική, που αποτελεί ζητούμενο.
———————————————————————————-

Πώς είδατε το κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς κρίνετε εσείς τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ανοιχτά και δημόσια αποτιμά τα όσα κατέκτησε στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, τα όσα παρέλειψε, αλλά και τα όσα με λάθη και αστοχίες αντιμετώπισε. Ο απολογισμός του αποτελεί λογοδοσία μπροστά στη κοινωνία. Πρόκειται για μια υπεύθυνη και ουσιαστική δημοκρατική πράξη. Η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική. Διαχειρίστηκε τις δεσμεύσεις των μνημονίων με πρόταγμα της πολιτικής του την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχε. Όταν δε η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αμέσως προχώρησε στη θεσμική κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν προώθησε όμως αλλαγές που ήθελε, δεσμευμένη από τον χρόνο και την πολυπλοκότητα των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε η βαθειά οικονομική κρίση της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός θα τεθεί ως στοιχείο διαλόγου και στην προσυνεδριακή διαδικασία του κόμματος.
———————————————————————————–

Τί λέτε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανησυχούν για «πασοκοποίηση» του κόμματος; Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εσωκομματικά «στρατόπεδα»; Ποιοι θεωρείτε πως δεν χωρούν στην επιχείρηση διεύρυνσης; Είστε υπέρ της τροποποίησης του ονόματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνσή του, επιδιώκει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και να δημιουργήσει συνθήκες και δυνατότητες συλλογικής δράσης και έκφρασης στα πολλαπλά κοινωνικά πεδία. Εκεί που η αντιπαράθεση μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής παραμένει και μεγαλώνει από τις κοινωνικές ανισότητες που προωθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή, με την οποία θα συμπορεύονται ευρύτερες αριστερές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις, συγκροτώντας ένα ευρύ κίνημα που θα μετακινεί την πολιτική προς ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Μια Αριστερά που προωθεί την Κυβερνώσα Αριστερά.

Δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος και για δημιουργία «εσωκομματικών στρατοπέδων». Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σ’ ένα πολιτικό φορέα πραγματικά δημοκρατικό. Ένα κόμμα που θα λειτουργεί συλλογικά και πλουραλιστικά και θα είναι ανοιχτό στα ιδεολογικά και ιστορικά ρεύματα σκέψης και θα μπορεί να τα εκφράζει δημιουργικά και συνθετικά. Η συλλογικότητα είναι το σημαντικό. Συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεών του και της δράσης του, σε συνεχή αλληλεπίδραση με την κοινωνία.

Η συλλογικότητα και η σύνθεση των θέσεων και ιδεών στην κοίτη του αριστερού κόμματος και του πολιτικού προγράμματός του είναι εκείνο που θέλουμε και πειστικά επιδιώκουμε. Αυτό και θα είναι το προσδιοριστικό στοιχείο του μέλους του κόμματος. Αυτή η συλλογικότητα προωθεί και αναδεικνύει και την αποτελεσματικότητα του κόμματος.

Στο όνομα του κόμματος θα μπορούσε να προστεθεί και «Προοδευτική Συμμαχία» ή κάτι άλλο σχετικό που θα δηλώνει τη διεύρυνσή του.
———————————————————————————-

Πώς κρίνετε τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου; Έχετε μετανιώσει που δεν δεχτήκατε την πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2014;

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θετική. Άσκησε τα καθήκοντά του με συνέπεια, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Υπερασπίσθηκε με υπεύθυνο λόγο τα εθνικά ζητήματα της χώρας και την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το 2014 έτσι έπρεπε να πράξω και δεν μετανιώνω. Αντίθετα μάλιστα. Με τη στάση μου, από θέση πολιτικών αρχών, δεν αποδέχθηκα προτάσεις υποψηφιότητας, με σταθερό το κριτήριο ότι η χώρα έπρεπε να οδεύσει σε εκλογές και να αλλάξει σελίδα.