Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και στο δημοσιογράφο Κώστα Πουλακίδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στην “ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” και στο δημοσιογράφο Κώστα Πουλακίδα / 25 View / 26/07/2020

· Η ΝΔ θα κουβαλά τη σκανδαλολογία έως τις εκλογες

· Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο

—————————————————————

• Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι την Ελλάδα. Μετά την Αγία Σοφία δεσμεύει ελληνικές περιοχές για σεισμικές έρευνες. Τί έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εγκατέλειψε ουσιαστικά την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, που σημαντικά και συστηματικά ασκούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη την αντίδρασή της στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Δέσμια των εσωτερικών της αντιφάσεων και αντιθέσεών της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. περιορίστηκε να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς πρωτοβουλίες. Το κενό από την έλλειψη των ελληνικών πρωτοβουλιών κατελάμβαναν οι ενέργειες της Τουρκίας, η οποία, όπως αποδεικνύεται, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το περιεχόμενο και η υλοποίησή του, που σταδιακά εξελίσσεται, αντιβαίνει στη διεθνή νομιμότητα. Επεχείρησε και επιχειρεί ο Ερντογάν να δημιουργεί «τετελεσμένα γεγονότα», με σαφή πλέον την εκ μέρους του επιδίωξη να ανοίξει την ατζέντα των διεκδικήσεών του και να διαμορφώσει έτσι, όπως επιχειρεί, διευρυμένο κατάλογο «διαφορών» με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξίωσε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2019, στο οποίο εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κυρώσεις αυτές με τον προληπτικό χαρακτήρα τους, θα αποτελούσαν τουλάχιστον δυναμική απάντηση στις εκ μέρους της Τουρκίας παράνομες ενέργειές της. Αν μη τι άλλο, η επιβολή των κυρώσεων θα κατεδείκνυε στην Τουρκία ότι απέναντί της, για τα όσα παράνομα ενεργεί και πράττει, έχει την Ευρώπη. Η αδράνεια, οι καθυστερημένες αντιδράσεις και η τακτική του κατευνασμού της Τουρκίας έφεραν τη χώρα πίσω από τα γεγονότα, αφήνοντας χώρο στον Ερντογάν να ξεδιπλώνει το σχέδιό του. Χαρακτηριστική αδράνεια επέδειξε στη συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, όταν ήταν προφανές ότι με την κατάθεσή της στον Ο.Η.Ε. η Τουρκία επεδίωξε τετελεσμένα. Θετικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχεται, το μέτρο των κυρώσεων, που αποτελούσαν και αποτελούν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με καθυστέρηση. Τώρα είναι άμεση ανάγκη η ύπαρξη σχεδίου, με διαμόρφωση και ενεργοποίηση όλων των συμμαχιών της χώρας.

• Πρέπει να υπάρξει διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας;

Ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας είναι χρήσιμος και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει σε αυτόν, με την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθεί με κανόνες και όρους διεθνούς δικαίου και με συγκεκριμένη θεματολογία. Όχι με γενική και αόριστη θεματολογία, αλλά με θεματολόγια που ορίζει με σαφήνεια το ζήτημα, που είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα. Διάλογος ναι, αλλά όχι με συνεχιζόμενη την παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και βέβαια η Ελλάδα αυτονόητα πρέπει να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στον ευρωτουρκικό διάλογο, στη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας. Η Ελλάδα οφείλει να έχει σταθερή την αναφορά της στην Ευρώπη.

• Πληθαίνουν οι φωνές στην Ελλάδα που ζητούν μια «δυναμική απάντηση». Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα;

Η «δυναμική απάντηση» της Αθήνας οφείλει να έχει ως περιεχόμενο την αποτροπή της έρευνας από την Τουρκία εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μια τέτοια έρευνα προσβάλλει κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και πρέπει να αποτραπεί.

• Και η εθνική ενότητα;

Η εθνική ενότητα αφορά και συγκροτείται στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με μια εθνική γραμμή. Αυτή πρέπει να υπάρχει και να συνέχει την πολιτική και το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» δεν υποτάσσει την ενότητα στους τακτισμούς της Κυβέρνησης και δεν την συμψηφίζει, για να την αρνηθεί, με την επιλεγμένη, από την ίδια την Κυβέρνηση, απομόνωσή της στους δικούς της χειρισμούς. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να ενημερώσει τη Βουλή και τους έλληνες πολίτες. Δεν ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, για να υπάρξει η εθνική γραμμή για τη συνολική αντιμετώπιση της εξελισσόμενης και κλιμακούμενης έντασης από την Τουρκία που επιχειρεί να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα γεγονότα.

Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» δεν συμψηφίζει την ενότητα, για να την αρνηθεί, με την απαράδεκτη στάση και την πολιτική συμπεριφορά της Ν.Δ. στην υπόθεση της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Εκεί, που θυσίαζε το εθνικό συμφέρον για να υπηρετήσει το κομματικό της συμφέρον, αγκαλιά με ομάδες ακροδεξιών και φασιστών επιτιθέμενη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μίσος και με την ρητορική που χώριζε τους πολίτες σε «πατριώτες» και «εθνικούς μειοδότες».

Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» υπηρετεί την ενότητα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με συγκεκριμένες θέσεις και αφήνει την κυβέρνηση της Ν.Δ., που σήμερα αναζητά συναινέσεις, να βυθίζεται στην αδιέξοδη επιδίωξή της να εξαφανίσει, με κάθε μέσο, την Αριστερά, όπως με περίσσευμα πολιτικής αφέλειας πιστεύει.

• Στην συνέντευξη τύπου για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία εκτιμήσατε ότι ο έλεγχος της εισαγγελέως Διαφθοράς ανατέθηκε σε δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προκειμένου να υπάρξουν δύο πορίσματα και να αξιοποιηθεί εκείνο που θα συνέφερε την κυβέρνηση. Παράλληλα πέρασε «στα ψιλά» η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία έγινε πριν την άσκηση δίωξης κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς, ότι θα έπρεπε να αρχειοθετηθούν όλες οι δικογραφίες που αφορούν την Novartis.

Είναι πρωτοφανές να διώκεται Εισαγγελέας Διαφθοράς – και αναφέρομαι στην Εισαγγελέα Ελ. Τουλουπάκη. Πρωτοφανές και ακραία επικίνδυνο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης να επιτίθενται πολιτικοί σε δικαστικό λειτουργό με απειλές και μηνύσεις για το έργο που της ανετέθη. Απειλές και εντέλει δίωξη της Εισαγγελέως Διαφθοράς με σαφές το μήνυμα και την προειδοποίηση για όσους διερευνούν υποθέσεις διαφθοράς να μην ασκούν τα καθήκοντά τους με την οφειλόμενη ανεξαρτησία, αλλά να ενεργούν χειραγωγούμενοι και υποταγμένοι.

Η δίωξη της Ελ. Τουλουπάκη έγινε μετά το πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευαγγ. Ζαχαρή. Υπάρχει όμως και άλλο πόρισμα του επίσης Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σουφουλάκη, το οποίο, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα απαλλάσσει την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Το πόρισμα Σοφουλάκη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Την επόμενη όμως ημέρα της έκδοσης του πορίσματος Σοφουλάκη υπήρξε το πόρισμα Ζαχαρή, με το οποίο, όπως προανέφερα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της Ελ. Τουλουπάκη. Η δίωξη είναι παράνομη αφού προηγήθηκε απαλλακτικό πόρισμα. Αλλά, πέραν τούτου, υπάρχει το ερώτημα: γιατί ανατέθηκε η έρευνα της υπόθεσης σε δύο αντιεισαγγελείς και όχι σε έναν, όταν ο εισαγγελέας είναι μονοπρόσωπο όργανο, με μόνη εξαίρεση την κοινοβουλευτική επιτροπή που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, η οποία ενεργεί ως «συλλογικός εισαγγελέας», βάσει του νόμου. Γιατί σε δύο εισαγγελικούς λειτουργούς η ανάθεση της έρευνας; Για να υπάρχουν δύο πορίσματα και να χρησιμοποιείται εκείνο που συμφέρει και εξυπηρετεί τη δίωξη της Εισαγγελέως Διαφθοράς; Δίωξη της Τουλουπάκη και παράλληλα προαγωγή άλλης Εισαγγελέως, ενέργειες της οποία ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Αλλά και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ότι όλες οι δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση Novartis έπρεπε να τεθούν στο αρχείο.

Υπάρχουν βέβαια και οι επιθέσεις στους προστατευόμενους μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι θεσμός του δικαίου της χώρας μας, αλλά και θεσμός που ισχύει και σε πολλές χώρες διεθνώς. Επιθέσεις για να φιμωθούν, να φοβηθούν και να μην τολμήσουν να δώσουν τη μαρτυρία τους για ζητήματα διαφθοράς.

• Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις;

Η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι υπεράσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας. Και σ’ αυτήν την υπεράσπιση και την προστασία της είμαστε παρόντες, επίμονα και σταθερά, αποκρούοντας και καταγγέλλοντας κάθε ενέργεια που θέλει να την προσβάλλει και να την υπονομεύει. Υπάρχουν και είναι πολλοί και οι δικαστικοί λειτουργοί που παραμένουν σταθερά όρθιοι.

• Η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου. Ως νομικός πώς αποτιμάτε όσα έγιναν στην Προκαταρκτική Επιτροπή;

Στο κοινωνικό αίτημα για τη διερεύνηση και την απονομή δικαιοσύνης σε σχέση με φαινόμενα διαφθοράς, όπως η υπόθεση Novartis, ηγετικά στελέχη της τότε αντιπολίτευσης, όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησαν τη Δικαιοσύνη πεδίο για τη θεσμική απονομιμοποίηση των πρωτοβουλιών του. Πρωτοβουλίες με απόλυτο σεβασμό στους δικαιικούς θεσμούς και στη Δικαιοσύνη. Προσπάθησαν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Η συμπεριφορά όμως του ΣΥΡΙΖΑ και οι ενέργειες των βουλευτών του στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που είχαν την πλειοψηφία των μελών της, απέδειξε το αντίθετο.

Η Ν.Δ., όταν έγινε κυβέρνηση θέλησε να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε «σκευωρία» που δήθεν οργάνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Η αποτίμηση του πορίσματος αυτής της επιτροπής και των ενεργειών της θα μπορούσε να συνοψισθεί: Προειλημμένη απόφαση, ερήμην των στοιχείων της αποδεικτικής διαδικασίας, με καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του ελεγχόμενου Δ. Παπαγγελόπουλου. Κατασκευή για την… απόδειξη «σκευωρίας». Ας προστεθεί και το γεγονός ότι την παραπομπή ψήφισαν Η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ.

• Πολιτικά η κυβέρνηση αξιοποιεί τις υποκλοπές και συντηρεί την σκανδαλολογία. Για ποιό λόγο καταφεύγει σε αυτή την τακτική; Εκτιμάτε ότι «θα της βγει»;

Η κυβέρνηση πορεύεται με τηλεφωνικές υποκλοπές. Συντηρεί και τροφοδοτεί την σκανδαλολογία, πιστεύοντας ότι έτσι αποδομεί τον πολιτικό της αντίπαλο. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της θα γυρίσουν σε βάρος της. Παρά την συστηματική της προσπάθεια, με την συνδρομή και των μέσων επικοινωνίας, όχι μόνον δεν πείθει, όχι μόνον δεν γκρεμίζει το πολιτικό ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αλλά και δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα προβλήματά και τα βάρη που σωρεύει στις πλάτες τους η νεοφιλελεύθερη και βαθιά συντηρητική πολιτική της.

• Δηλώσατε πως «όταν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές, μάλλον θα τον έχει προλάβει η ίδια η κυβέρνηση». Θεωρείται πως όλη αυτή η «σκανδαλολογία» εντάσσεται σε ένα εκλογικό σχεδιασμό του Κ. Μητσοτάκη;

Η κυβέρνηση εκτιμώ ότι θα οδεύσει σε εκλογές με σκευή την σκανδαλολογία και το «αναγκαίο» γι’ αυτήν εργαλείο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το πότε βέβαια θα γίνουν οι εκλογές είναι δική της υπόθεση. Θα κουβαλάει όμως μαζί της την σκανδαλολογία, πιστεύοντας ότι αυτή υπηρετεί μια νέα εκλογική της νίκη…

• Το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ συμβαδίζει με αυτή την τακτική της ΝΔ σας προβληματίζει; Φοβάστε ένα νέο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»;

Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο υπάρχει και δυστυχώς με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ, όπως αυτό εκφράζεται και ηγετικά εκπροσωπείται. Αυτή η συμμετοχή του στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο δεν αφορά ούτε πολιτικά εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες. Δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό του ως κεντροαριστερής ή σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής δύναμης, πρέπει πολιτικά να επιλέγει ότι αντίπαλος του είναι η συντήρηση και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. Η αντιπαράθεσή του στο νεοφιλελευθερισμό υπηρετεί την προοδευτική πολιτική και όχι η συμμετοχή σε «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Η ομαλοποίηση των σχέσεων του με τον «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» δεν αντιστρατεύεται τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό του, ούτε οδηγεί στον ετεροκαθορισμό του από το ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, η παραμονή του ΚΙΝΑΛ στη σημερινή πολιτική του στάση οδηγεί στον πολιτικό εγκλωβισμό του και ετεροκαθορισμό του από τη Ν.Δ.