Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα ΕΛΥΕΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (13/05/2018) και στον δημοσιογράφο Ιάσωνα Πιπίνη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα ΕΛΥΕΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (13/05/2018) και στον δημοσιογράφο Ιάσωνα Πιπίνη / 53 View / 14/05/2018

Περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα των δυο στρατιωτικοκών; Μετά τις τουρκικές εκλογές θα απελευθερωθούν; 

Δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο, με ευθύνη των τουρκικών αρχών, έχει τεθεί σε μη συντεταγμένα πλαίσια. Δηλαδή, ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά. Μάλιστα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς και αναμένεται, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, να υπάρξει έξαρση της ρητορικής, όμως θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με το εν λόγω ζήτημα. Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Εκτιμάτε ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει ένα νέο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα εν όψει των εκλογών στην Τουρκία; Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με την κλιμάκωση της έντασης;

Επειδή τελευταία υπάρχει μια φιλολογία γύρω από τον όρο «θερμό επεισόδιο», πρέπει να πούμε πως όταν περιγράφουμε καταστάσεις όπως αυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των εννοιών ένταση, κλιμάκωση, θερμό επεισόδιο, πολεμικό επεισόδιο, πόλεμος. Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο. Έχουμε λοιπόν μια αντιπαράθεση στον αέρα και στη θάλασσα στο Αιγαίο εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια  αυτού που αποκαλούμε «κόκκινες γραμμές» και μπορεί να εξελιχθεί σε «θερμό επεισόδιο», δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων. Επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, αυτό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν κάνει «τυχαίες» κινήσεις. Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει “προκαλέσει” τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Και η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές άμεσα. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να στηθούν κάλπες αυτό το φθινόπωρο για να μην επηρεάζεται αρνητικά και η οικονομία από την έντονη φημολογία για εκλογές;

Να θυμίσω ότι το αίτημα αυτό, η ΝΔ το έχει αναγάγει σε στρατηγική της και το επαναφέρει ανά τακτά διαστήματα από τους πρώτους μήνες του βίου αυτής της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο αλλά και τις ευθύνες που έχει ως κατά καιρούς κυβερνητικό κόμμα και ως παράταξη, για όλα αυτό που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την απαξίωση. Σχετικά με την κ. Γεννηματά, που εμφανίστηκε να υποστηρίζει το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, πρέπει να σημειώσω ότι αντιφάσκει, καθώς από τη μια θέτει ζήτημα Συνταγματικής Αναθεώρησης – διαδικασία που προϋποθέτει την ύπαρξη της παρούσας Βουλής – και από την άλλη ζητά άμεσα εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή έχει μια αποστολή η οποία διαπερνά όλες τις επιλογές της. Είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από τα μνημόνια και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και η κοινωνία να δει επιτέλους φως μετά την έξοδο από το τούνελ. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαταραχθεί και δεν  συντρέχουν οι λόγοι για εκλογές, δηλαδή λήξη λαϊκής εντολής.  Η «φημολογία» στην οποία αναφέρεστε, είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος μιας επικοινωνιακής καμπάνιας της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα την ΝΔ και τίποτα περισσότερο.

Αν, όως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να επιχειρήσει να προσεγγίσει ξανά το Κίνημα Αλλαγής για τη δημιουργία κοινού μετώπου; Θα μπορούσε ο “ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ” να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Συνήθως οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύονται. Ως προς το θέμα των συνεργασιών και των συμμαχιών, θα πρέπει αυτές να είναι στη βάση κάποιων αρχών και συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με τις ανάγκες κάθε φορά της χώρας και της κοινωνίας.  Δεν τίθεται θέμα προσέγγισης ή μη προσέγγισης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά τίθεται θέμα αναγκαιότητας που την επιβάλλουν οι συνθήκες. Σήμερα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, διαμορφώνονται δύο πόλοι, ο ένας βαθύτατα συντηρητικός και από την άλλη ο προοδευτικός πόλος. Ενώπιον αυτής της πρόκλησης οφείλουν όλοι όσοι προσδιορίζονται ως Αριστερά, Κεντροαριστερά, Κέντρο, σοσιαλδημοκρατία να πάρουν θέση, με μια προϋπόθεση βέβαια να κόψουν την οποία σχέση έχουν αναπτύξει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Την επόμενη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με το επίπεδο πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης που θα έχει διαμορφωθεί, θεωρώ ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε προοδευτικές συγκλίσεις.

Μετά τις εκλογές θα διεκδικήσετε ξανά κάποιο αξίωμα; Θα συμμετέχετε στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ η όχι;

Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ προσωπικά μετά τις εκλογές, δηλαδή μετά από ενάμισι χρόνο αλλά τι θα κάνουμε όλοι, το διάστημα που προηγείται των εκλογών και το οποίο προσφέρεται για να γίνουν πολλά πράγμα. Ως προς τη δική μου συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας πω ότι από μόνο του το γεγονός της συμμετοχής μου στην κυβερνητική προσπάθεια δίνει το μέτρο της δικής μου συμβολής σε αυτές τις διεργασίες. Από ‘κει και πέρα, και ο χώρος της Ριζοσπαστικής και της Ανανεωτικής Αριστεράς αποτελεί για εμένα «πατρώα γη».

Θέλω να σας πάω στο 2013. Εκ των υστέρων μήπως τελικά ήταν λάθος η απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά; 

Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απολύτως. Η συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ στην συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε συγκριμένη στόχευση, που ήταν η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Δυστυχώς οι άλλοι εταίροι αυτού του κυβερνητικού σχήματος θέλησαν, αξιοποιώντας αυτή τη στάση μας, να προχωρήσουν στο σύνολο της πολιτικής τους ατζέντας, η οποία είναι προφανές ότι ήταν εκτός των πολιτικών μας ορίων. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι να υπηρετούνται οι πολικοί στόχοι, οι οποίοι για μια αριστερή-προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων και την προάσπιση της χώρας.

Έχετε δεχθεί έντονη κριτική για την συμμετοχή σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος.

Η κυβερνητική προσπάθεια αποτελεί μια συλλογική κινητοποίηση δυνάμεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Πέρα από τα επιμέρους οργανογράμματα των υπουργείων υπάρχει η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση και στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε το έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η συνεργασία μου με τον κύριο Καμμένο είναι πολύ καλή.