Συνέντευξή του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέντευξή του Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» / 25 View / 27/04/2019

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα της λιτότητας, της περιθωριοποίησης μεγάλων κοινωνικών ομάδων και της συρρίκνωσης της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών , είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που προώθησαν στην Ευρώπη, οι δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται η ΝΔ, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» και στο δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο, ο Φώτης Κουβέλης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφερόμενος στη συγκρότηση της «Προοδευτικής Συνεργασίας» και στη συμπόρευσή της με το ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει παράλληλα, ότι «ο αγώνας για να σταθεί όρθια η χώρα και η κοινωνία, πρέπει να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη:

Ερ: Σε περίπου ένα μήνα θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης-και όχι μόνο-δίνει στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και επιδιώκει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα «πολιτικό γεγονός» ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο. Τι τελικά διακυβεύεται στις εκλογές του Μαΐου;

Φ.Κ «Η ηγεσία της ΝΔ αφενός θα διαψευστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και αφετέρου παραμένει εγκλωβισμένη σε μία κοντόφθαλμη προσέγγιση, αρνούμενη να πάρει συγκεκριμένη θέση για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που είναι δημιούργημα των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφάρμοσαν οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλει να κάνει μία γενναία και ουσιαστική αυτοκριτική, την οποία ωστόσο δεν αντέχει. Όχι επειδή θα εκτεθεί στο εκλογικό σώμα αλλά διότι παραμένει φανατικός θιασώτης των συγκεκριμένων πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, οι προτάσεις της ηγεσίας της ΝΔ για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, παραπέμπουν στις σκληρότερες πτυχές της επιτροπείας που βίωσε η χώρα μας για οκτώ χρόνια. Το διακύβευμα στις ευρωεκλογές και το ζητούμενο για τους λαούς της Ευρώπης είναι:

Περιστολή ή ενίσχυση των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών; Ιδιωτικοποιήσεις ή ενίσχυση του κοινωνικού κράτους; Συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας ή δικαιότερη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου; Διεύρυνση ή κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων; Ενίσχυση της Δημοκρατίας ή δημιουργία μίας Ευρώπης ρατσιστικής, ξενοφοβικής, με έντονη την παρουσία της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων»;

Ερ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τελειώσει» ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το ρεύμα των «ευρωσκεπτικιστών» και της ακροδεξιάς. Πού αποδίδετε αυτές τις τάσεις, θεωρείτε ότι πράγματι κινδυνεύει η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Φ.Κ «Η παγκοσμιοποίηση έτσι όπως επιβλήθηκε από τις αγορές, με ευθύνη των κυβερνήσεων, ενισχύει το ρόλο των πιο παρασιτικών και επιθετικών τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, μειώνει το ρόλο της πολιτικής και αφήνει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας έξω από τα οικονομικά αποτελέσματα που δημιουργούν οι οικονομικές ελίτ, εκμεταλλευόμενες την εργατική δύναμη. Η κρίση της σημερινής Ευρώπης προετοιμάστηκε από το γεγονός ότι οι θεσμοί και οι φορείς εξουσίας της λειτούργησαν σημαντικά σε βάρος της δυνατότητας των λαών να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτούργησε χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και χωρίς πρωτοβουλίες απέναντι στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, αλλά και ως όργανο διείσδυσης, άφησε να κυριαρχήσει ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην καρδιά του ευρωπαϊκού χώρου.

Το πολιτικό σχέδιο της υπεράσπισης της Ε.Ε δεν μπορεί να είναι ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός που αφήνει τους μισούς και πλέον πολίτες της Ευρώπης, έξω από την εξέλιξη, χωρίς πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που παράγουν και προσφέρουν οι ίδιες οι κοινωνίες.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία αξιόλογη πολιτική εναλλακτική πρόταση, μία θετική υποστήριξη για την Ε.Ε, μέσα από την προώθηση μεταρρυθμίσεων και δράσεων, στην κατεύθυνση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής».

Ερ: Λίγο πριν τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη συγκρότηση της Αριστεράς με την κεντροαριστερά ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε και η «Προοδευτική Συμμαχία», στελέχη της οποίας θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για μία ευκαιριακή σύγκλιση, με στόχο την ανατροπή των δεδομένων που δίνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις;

Φ.Κ «Ασφαλώς και όχι. Ο αγώνας για να σταθεί όρθια η χώρα και η κοινωνία, πρέπει να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική. Η προσπάθεια αυτή έχει αντίπαλο της συντηρητικές και νεοφιλελεύθερους δυνάμεις, κέντρα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με τους δικούς τους πολιτικούς όρους και τα δικά τους συμφέροντα. Στη νέα περίοδο που ανοίγεται για τη χώρα μας, χρειάζεται ένας προοδευτικός πολιτικός και κοινωνικός πόλος, που θα στηρίζει την προσπάθεια για τη δημοκρατία, τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, τα κοινωνικά δικαιώματα, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Αυτός ο πόλος δεν θα αποτελεί απλά μία δύναμη διακυβέρνησης για τον δημοκρατικό και προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μία ισχυρή δύναμη για την απόκρουση του συντηρητισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού.

Οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «σοσιαλδημοκρατικές» ή ως «κεντροαριστερές», οφείλουν να πάρουν θέση. Να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά και να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της συμπόρευσής τους με το νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς του εκφραστές».

Ερ: Πιστεύετε ότι είναι διακριτές οι διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην οικονομική πολιτική;

Φ.Κ «Θα χρειασθεί καιρός για να κλείσουν οι πληγές που άφησαν στη χώρα μας τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχώρησε σε παροχολογίες όπως οι προηγούμενες, αλλά σε μέτρα για την ανακούφιση των κοινωνικά αδυνάτων. Να αναφερθώ σε μερικά από αυτά: Δώσαμε τη δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους να έχουν πλήρη πρόσβαση στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. Προχωρήσαμε σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ευεργετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, τα δημόσια έσοδα και την οικονομία της χώρας. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο που ίσχυε για τους νέους κάτω των 25 ετών. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυξήθηκαν οι κατώτατες συντάξεις, αυξάνονται και οι συντάξεις χηρείας. Η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους μας προς το ΔΝΤ, καταδεικνύει ότι η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ έχουμε την υψηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ, που κυμαίνεται μεταξύ 2,2 έως 2,4 μονάδες.

Από την άλλη, σας θυμίζω ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ είναι εκείνα που υποστήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι «ακόμη και εάν δεν υπήρχαν το μνημόνια θα έπρεπε να τα είχαμε ανακαλύψει». Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πρόσφατα ότι «το οκτάωρο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο» αλλά πως «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται τις ώρες που επιθυμεί ο επιχειρηματίας». Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε από την Κύπρο, την κατάργηση του 13ου και 14ουμισθού στον ιδιωτικό τομέα στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Η ΝΔ ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια, προτείνει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές που θα τις ζήλευαν και οι πιο φανατικοί θιασώτες του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Οι πολίτες έχουν εμπειρία, διαμορφώνουν άποψη μέσα από την καθημερινότητά τους και θα δώσουν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ερ: Σε τι ακριβώς αφορά το «νέο συνυποσχετικό του ελληνικού Δημοσίου με τη ναυτιλιακή κοινότητα», που κυρώθηκε τη Δευτέρας στη Βουλή;

Φ.Κ « Η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ). Αναφορικά με το Νέο Συνυποσχετικό, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα μέσω της εθελοντικής πρωτοβουλίας της, αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της να συμβάλλει περαιτέρω στην εθνική οικονομία της χώρας μας.

Βασική διαφοροποίηση του νέου Συνυποσχετικού σε σχέση με το προγενέστερο του 2014 είναι ότι η καταβολή της οικειοθελούς παροχής μετατοπίζεται από το εταιρικό φορολογικό επίπεδο των πλοιοκτητριών εταιρειών στο επίπεδο των φυσικών προσώπων υπό την ιδιότητα των τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, φορολογικών κατοίκων Ελλάδος. Αυτή η παροχή ανέρχεται σε σταθερό ποσοστό 10% επί των εισαγόμενων ποσών σε οποιοδήποτε νόμισμα, προερχομένων από εισοδήματα εκ μερισμάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών για αόριστη χρονική διάρκεια. Το ένα εκατομμύριο ευρώ από το συγκεκριμένο έσοδο θα διατίθεται κάθε χρόνο στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, με στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού και της εκπαιδευτικής στελέχωσης στις Σχολές όπου φοιτούν τα αυριανά στελέχη πρώτης γραμμής, της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.