Μαρουάν Τουμπάσι στην «Α» / Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος της νέας αιματοχυσίας

by/ 0 Comments / 11 View / 12/05/2021

«Δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τον νόμο της ζούγκλας, είναι κάτι που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να μην φοβηθούν να ονοματίσουν και να καταστήσουν τον μοναδικό υπεύθυνο της νέας αιματοχυσίας, το Ισραήλ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κι άλλους αθώους Παλαιστίνιους μάρτυρες και αναφέρομαι φυσικά στα 24 άτομα που δολοφονήθηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων τα 9 είναι παιδιά» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι.

«Όλα δείχνουν ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, καθώς καλεί 5.000 Ισραηλινούς απόστρατους όχι για να υπερασπιστούν την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά να προστατεύσουν την ασκούμενη κατοχή τους» συμπληρώνει ο Μ. Τουμπάσι.

Τι προκάλεσε το νέο λουτρό αίματος στην Παλαιστίνη;

Για εμάς τους Παλαιστίνιους δεν είναι νέα η πολιτική τής κατοχικής δύναμης, η οποία στηρίζεται στην εκδίωξη των γηγενών Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη τους. Το Ισραήλ με τη στήριξη του σιωνιστικού ισραηλινού λόμπι εγκαθίδρυσαν το σιωνιστικό κράτος μέσω των εποικισμών, των διωγμών, της εθνοκάθαρσης και αποτελούν τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ. Η συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη πολιτική ατζέντα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, ο οποίος απέτυχε για τέταρτη φορά να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι μία από τις αιτίες της νέας αιματοχυσίας, καθώς ο ίδιος αποσκοπεί στην προσωπική και πολιτική του διάσωση από τις σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς που τον βαρύνουν καθώς και στην ικανοποίηση του ακροδεξιού ακροατηρίου του.

Τα πρόσφατα γεγονότα που ενορχήστρωσε προκάλεσαν φιλονικίες μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων στοχεύοντας και στη δική τους αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε τους εποίκους να επιτεθούν στην περιοχή Sheikh Jarrah, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ιερουσαλήμ και η οποία κατελήφθη το 1967 και θεωρείται κομμάτι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι που εκδιώχθηκαν από τα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης το 1948 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και ζουν εκεί από τότε. Οι παραβιάσεις τής ισραηλινής κατοχής προκάλεσαν τους Παλαιστίνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του μήνα του ραμαζανιού τόσο στον Πανάγιο Τάφο όσο και στο τέμενος Αλ Ακσά.

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης;

Καθιστούμε το Ισραήλ μοναδικό υπεύθυνο για τις βίαιες επιθέσεις και την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Η πηγή του κακού είναι η διαρκής ισραηλινή αποικιοκρατική πολιτική που εκφράζει το «όραμα» εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την έτσι μια ενιαία πόλη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, όπως το οραματίζονται με την πλήρη και απροκάλυπτη υποστήριξη της ακροδεξιάς διοίκησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οπουδήποτε υπάρχει κατοχή και καταπίεση θα υπάρχει και αντίσταση. Οι  Έλληνες φίλοι μας το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, αφού και οι ίδιοι στη μακρά ιστορία τους έχουν βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Οι  Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν ηρωικά τους κατακτητές της πατρίδας τους, όπως και εμείς ακόμη και σήμερα. Ο τερματισμός τής ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών απαρτχάιντ είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας. Η ελευθερία θρησκευτικού προσανατολισμού και έκφρασης είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Η «παρέλαση» των οπλισμένων αποικιοκρατών εποίκων στην Ιερουσαλήμ οι οποίοι καλούσαν στον αφανισμό όλων των Αράβων πρέπει να σταματήσει.

Τα ισλαμικά και χριστιανικά κληροδοτήματα της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ πρέπει να προστατευτούν και να διασωθούν, καθώς ανήκουν σε όλη την οικουμένη. Η εθνοκάθαρση, οι διωγμοί των γηγενών Παλαιστινίων στην περιοχή Sheikh Jarrah και σε άλλα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να τερματιστούν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ολομέλειας του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Αμπάς και η κυβέρνηση του Κράτους της Παλαιστίνης έχουν κάνει επανειλημμένα έκκληση, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίτευξη της αποκλιμάκωσης.

Πώς είδατε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας με άξονα τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.;

Λάβαμε τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κατεδάφιση σπιτιών, την εκδίωξη των Παλαιστινίων, να συμμορφωθεί με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να σεβαστεί το status quo στους ιερούς χώρους λατρείας. Η Ε.Ε. εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα επαναλαμβάνοντας την πάγια δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών.

Η νέα διοίκηση των ΗΠΑ κάλεσε για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ιερουσαλήμ και προειδοποίησε να μην συνεχιστούν οι απειλές εξώσεων των Παλαιστίνιων οι οποίες δυναμιτίζουν περαιτέρω την κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι οικογένειες Παλαιστινίων που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτές τις μέρες ζουν σ’ αυτά τα εδάφη για πολλές γενιές.

Τα τελευταία γεγονότα απαιτούν πολλά περισσότερα από λόγια. Για να γίνω πιο σαφής, η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και κυρώσεις κατά του Ισραήλ, καθώς συνεχίζει να αγνοεί απροκάλυπτα τις εκκλήσεις και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις ώστε να υποχρεωθεί το Ισραήλ να σταματήσει να λειτουργεί ως κράτος – τρομοκράτης υπεράνω όλων των νόμων.

Η εξίσωση του θύτη με το θύμα και η καταδικαστική ρητορική δεν είναι αποδεκτές. Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν η όποια κατοχή, αποικιοκρατία και πολιτική απαρτχάιντ πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικά και έμπρακτα μέσα, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο.

Avgi.gr