Αν παρατηρήσει κάποιος, με μια σχετική απόσταση, τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών – σοσιαλδημοκρατικών – εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ότι σε πολλά από αυτά, διεξάγεται από ένας πολύ ενδιαφέρον πολιτικός διάλογος για τις συμμαχίες, την προοπτική και το μέλλον αυτών των κομμάτων, μέχρι σκληρές συγκρούσεις και στραγγαλισμοί απόψεων στο εσωτερικό τους. Είναι προφανές ότι έχουμε μπει και για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, σε μια νέα φάση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η λογική της “σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης” που κατέγραφε ιδεολογική ηγεμονία υποχωρεί. Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι όταν η σοσιαλδημοκρατία πλησίασε και άρχισε να ενσωματώνεται σε λογικές και πολιτικές που εκπροσωπούσε το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα και κυρίως το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, κατ’ αρχήν έχανε τα ιδεολογικά και πολιτικά της χαρακτηριστικά, θρυμματίζονταν δε στη συνέχεια και εκλογικά. Υπάρχει λοιπόν ορατή σε μεγάλα τμήματα αυτού του χώρου, μια μετατόπιση, είτε τακτικού, είτε στρατηγικού χαρακτήρα – αυτό θα το δείξει ο χρόνος – προς νέες κατευθύνσεις. Mεταξύ αυτών και ο διάλογος με τις δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς και της οικολογίας.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η σημαντική επιτυχία του Τζέρεμι Κόρμπιν; Eνώ όλη η παλιά ηγεσία του εργατικού κόμματος μαζί με ένα τμήμα των media τον απαξίωνε συστηματικά ως γραφικό, πολιτικά ανεπαρκή και ανίκανο, η βάση του εργατικού κόμματος του έδωσε μια συντριπτική νίκη. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο πολιτικός στραγγαλισμός του Σάντσεθ, προέδρου του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος, αν όχι ως μια εξέγερση της κεντροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σε μια απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος στο εσωτερικό του Κόμματος για να παραδώσει την κυβέρνηση στο Λαϊκό Κόμμα και τον Ραχόι, που πέρα από την καταστροφική πολιτική που άσκησε για την ισπανική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια, κατηγορείται και για διαφθορά; Οι δηλώσεις των Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ, ότι ο αέρας στην Ευρώπη άλλαξε μετά την Επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και μην ξεχνάμε φυσικά την προοδευτική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία που στηρίζεται απο Σοσιαλιστές, Αριστερούς, Κομμουνιστές.

Μας ενδιαφέρουν οι συμμαχίες, μας ενδιαφέρει η συνολική ρύθμιση του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη, η έξοδός της από την οικονομική και πολιτική κρίση, η ανάσχεση της εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς και των σκοταδιστικών κινημάτων, η ανάκτηση των κοινωνικών κατακτήσεων που σαρώνει ο νεοφιλελευθερισμός. Δεν ξέρω αν οι αυτοαποκαλούμενοι σοσιαλδημοκράτες στην Ελλάδα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουμε και ανοιχτά και δημόσια για αυτά τα ζητήματα με μια προϋπόθεση όχι κομματικής υστεροβουλίας, αλλά λογικής θα έλεγα. Τη συζήτηση για το μέλλον των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων δεν μπορεί να τη συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: EcoLeft