Η Ρωσία μένει… Ευρώπη!

by/ 0 Comments / 1 View / 15/02/2022

Γιώργος Καπόπουλος

Ενα είναι βέβαιο, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία αν δεν διασφαλίσει την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ ότι η Ευρώπη μπορεί να ενωθεί με την ένταξη όλων των χωρών στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. αφήνοντας έξω τη Ρωσία διαλύθηκε τους δυο τελευταίους μήνες.

Μέχρι ο Πέτρος ο Μέγας να διασφαλίσει πρόσβαση στη Βαλτική και λίγο αργότερα, η Μεγάλη Αικατερίνη στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία ήταν μια περίκλειστη ευρασιατική στέπα στις παρυφές της Ευρώπης.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα η Ρωσία είναι βαρύνουσα συνιστώσα στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Ετσι, η πρόκληση που συνιστά για τη Ρωσία η απομόνωσή της από μια διευρυμένη στην πρώην ΕΣΣΔ Ε.Ε., αλλά και ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ, είναι υπαρξιακή.

Για να μην απομονωθεί από την Ευρώπη, η Ρωσία –και στην συνέχεια η ΕΣΣΔ– αντιτάχθηκε στην προσπάθεια του Βοναπάρτη να την απομονώσει, πάλεψε σκληρά στον Κριμαϊκό Πόλεμο –από το 1853-6– τον συνασπισμό Βρετανίας, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Γαλλίας, ηττήθηκε, αλλά λίγο αργότερα με τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877-78 επέστρεψε στην καρδιά των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Από το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 μέχρι και την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, υπήρχε ένα άτυπο και ευέλικτο φόρουμ των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στο οποίο η Ρωσία, με εξαίρεση την περίοδο 1856-77, διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δυο φορές επιχειρήθηκε η απομόνωση της Ρωσίας από την Ευρώπη χωρίς επιτυχία:

● Στην περίοδο 1917-1922 με αφορμή την αντιμετώπιση του κινδύνου επαναστατικών ανατροπών που ευαγγελίζονταν οι Μπολσεβίκοι και η Κομμουνιστική Διεθνής, μια περίοδος απομόνωσης που έληξε την άνοιξη του 1922, όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης και η Σοβιετική Ρωσία συμμάχησαν απέναντι στη Δύση με τη συμφωνία του Ραπάλο.

● Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στόχος του Βερολίνου ήταν η απώθηση της Ρωσίας στα σύνορα που είχε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την περιθωριοποίησή της από την υπόλοιπη Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν τον αποκλεισμό τους από μια χειραφετημένη ως προς την ασφάλειά της Ε.Ε.

Χωρίς ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ούτε η Ρωσία ούτε και οι ΗΠΑ μπορούν να διεκδικήσουν ρόλο στην περιοχή Ασία.

efsyn.gr