Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας (Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένοχη απραξία της ελληνικής Κυβέρνησης) – Του Φώτη Κουβέλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας (Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένοχη απραξία της ελληνικής Κυβέρνησης) – Του Φώτη Κουβέλη / 11 View / 05/11/2019

Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων υπηρετεί τη σταθεροποίηση στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε το σημαντικό και ιστορικού χαρακτήρα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με το Βέτο – άρνηση της Γαλλίας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και το Βέτο της Ολλανδίας και της Δανίας μόνον για την Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη.

Η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, αποτελούν μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να καταγράφεται μόνον διακηρυκτικά ως κοινή και να τεμαχίζεται από επί μέρους σκοπιμότητες των κρατών μελών της Ε.Ε.. Μία τέτοια πολιτική δεν αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολίτικη και δεν υπηρετεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πολύ δε περισσότερο όταν επί μέρους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν και επιδιώκουν να διαμορφώνουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής, ανταγωνιζόμενες, στο ίδιο πλαίσιο πολιτικών επιλογών, άλλες χώρες της Ένωσης. Έτσι όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μην διαμορφώνει τη δική της πολιτική για τη θωράκιση της ειρήνης , της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συνεργασίας, σε ένα μάλιστα παγκόσμιο περιβάλλον που δραματικά και επικίνδυνα ανακαθορίζεται για τους λαούς του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει τις δικές της πρωτοβουλίες και να μην επιλέγει το ρόλο του θεατή των εξελίξεων και των προκλήσεων, όταν μάλιστα αυτές υπονομεύουν και προσβάλλουν τα δικαιώματα και την ειρήνη των λαών.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Οφείλει η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις σημαντικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, να πάρει πρωτοβουλίες και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, με καθαρό λόγο και χωρίς αμφισημίες, για την έναρξη, χωρίς καθυστερήσεις, των ενταξιακών διαδικασιών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Οφείλει να το πράξει η Κυβέρνηση. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδας, το οποίο είναι απαράδεκτο να υποτάσσεται στις κομματικές σκοπιμότητες της Ν.Δ..

Είναι απαράδεκτο η Κυβέρνηση να επιλέγει τη σιωπή του απλού παρατηρητή, αφήνοντας τις κινήσεις σε άλλους, όταν μάλιστα ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής είναι υπαρκτός και η επιστροφή των εθνικισμών είναι προ των πυλών στη Βόρεια Μακεδονία.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ