Η Δικαιοσύνη όρθια – του Φώτη Κουβέλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Δικαιοσύνη όρθια – του Φώτη Κουβέλη / 8 View / 08/10/2020

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών αποφάσισε για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τους κατηγορούμενους και έκρινε ομόφωνα ότι είναι ένοχοι, σχεδόν όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για τις πράξεις που κατηγορήθηκαν. Οι δικαστές που συνθέτουν το Δικαστήριο δέχθηκαν, επίσης ομόφωνα, ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, δηλαδή είναι επιχειρησιακά δομημένη και, με διαρκή εγκληματική δράση, οργάνωση προσώπων που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων.

 

Το Δικαστήριο αξιολόγησε το μεγάλο και σημαντικό αποδεικτικό υλικό για την εγκληματική συμπεριφορά τους, που προέκυψε από μια πολυετή και επίπονη ακροαματική διαδικασία.

 

Στη Δικαιοσύνη οδηγήθηκε η υπόθεση για τη θεσμική αντιμετώπισή της και αυτή έκρινε. Πρόκειται για την παραδοχή ότι οι θεσμοί της Πολιτείας πρέπει να ορθώνονται στην απόκρουση του ναζισμού και όλων όσοι υπονομεύουν, προσβάλλουν και τραυματίζουν τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της. Αυτή η παραδοχή για τη θεσμική αντιμετώπιση όχι μόνον δεν υποτιμά την αξία και τη σημαντικότητα του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά εμφατικά θεωρεί ότι στηρίζει την αποφασιστική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Οι θεσμοί, βέβαια, πρέπει συνεχώς δημοκρατικά να εμβαθύνονται και να πλαταίνουν και τούτο μπορεί να είναι – και είναι- υπόθεση της διεκδίκησης των πολιτών.

Η απόφαση, βέβαια, του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και των κανόνων του δικαίου. Η ανεξαρτησία της όμως αυτή δεν εκφράζεται σε κενό και δεν αναπτύσσεται ερήμην των δημοκρατικών αξιώσεων της κοινωνίας.

Ιστορική χαρακτηρίζεται -και είναι- η απόφαση του Δικαστηρίου. Απόφαση που σέβεται και υπηρετεί τη δημοκρατική νομιμότητα. Χαρακτηρίζεται και σταθμός -και είναι. Όχι όμως σταθμός για αναμονές. Το αντιφασιστικό δημοκρατικό κίνημα πρέπει συνεχώς να μεγαλώνει. Και μετά την ολοκλήρωση της δίκης. Τα όσα γεννούν και τροφοδοτούν τον φασισμό είναι υπαρκτά, ως αίτια και αιτίες. Υπαρκτά ως πολιτικά στοιχεία που αντανακλούν στην κοινωνία. Αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν και η αντιμετώπισή τους είναι βαθειά πολιτική υπόθεση.

Η θυσία του Παύλου Φύσσα δικαιώνεται και εμβληματικά προτρέπει στην απόκρουση του φασισμού και του νεοναζισμού στα πολλαπλά επίπεδά τους. Ο σεβασμός μας στη Μάγδα Φύσσα.

(Ο Φώτης Κουβέλης είναι πρώην υπουργός, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

Πηγή : ieidiseis.gr