Η αναθεώρηση του Συντάγματος… σε προδιαγεγραμμένη εξέλιξη – Του Φώτη Κουβέλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η αναθεώρηση του Συντάγματος… σε προδιαγεγραμμένη εξέλιξη – Του Φώτη Κουβέλη / 20 View / 20/11/2019

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί δυνατότητα και ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και τη λειτουργία του με θεσμούς που θα ενίσχυαν τη λειτουργία του, με αποτελεσματικούς κοινωνικούς ελέγχους της πολιτικής και τη συμμετοχή των πολιτών στην ασκούμενη πολιτική μέσω αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Η αναθεώρηση όμως θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και ισχνή λόγω της αρνητικής στάσης της ΝΔ που θέλει να παραμείνει το Σύνταγμα ως έχει.

• Αρνείται τη θέσπιση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, η οποία θα απέτρεπε αντιπαραθέσεις, αντιθέσεις, θεσμικές συγχύσεις και διελκυστίνδες, οι οποίες, αρκετές φορές, παίρνουν τη μορφή σύγκρουσης στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Στη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους δε μπορεί να αντιπαρατίθεται ο εν γνώσει σκοταδιστικός λόγος που θέλει να κατασκευάζει τους «εν θρησκεία πατριώτες» και να τους διακρίνει από τους «εχθρούς της Εκκλησίας».

• Αρνείται το λαϊκό δημοψήφισμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μετέχουν στην πολιτική και να εκφράζονται για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και της κοινωνίας με πρωτογενή τρόπο.

• Αρνείται την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Απαγόρευση που αποτελεί κοινό τόπο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

• Σιωπά (επί του παρόντος) για την προσθήκη στο άρθρο 86 του Συντάγματος ερμηνευτικής δήλωσης, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διευκρινίζει ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων και ότι αυτά (πράξεις δωροδοκίας κ.α.) διώκονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή, έτσι ώστε να αποτρέπεται η παραγραφή τους και να μην υφίσταται το προστατευτικό κέλυφος της πολιτικής διαφθοράς και ατιμωρησίας.