Ζήτημα δημοκρατίας – Του Φώτη Κουβέλη*

by/ 0 Comments / 9 View / 05/12/2020

Δεν είναι ούτε δευτερεύον ούτε παρεμπίπτον ζήτημα η ελευθερία του τύπου. Είναι αυτονόητα ζήτημα δημοκρατίας. Η δημοκρατία πλήττεται και οπισθοχωρεί όταν η ανεξαρτησία των μ.μ.ε. φαλκιδεύεται από την κρατική εξουσία.

Η φαλκίδευση του τύπου είναι πρόδηλη στη χώρα μας, με το δεδομένο ότι η ανεξαρτησία συστηματικά αποδυναμώνεται και υπονομεύεται με συγκεκριμένες κυβερνητικές ενέργειες που αφορούν στη μεροληπτική και εξαρτησιογόνα οικονομική στήριξη και ενίσχυση εκείνων των μ.μ.ε. που διακονούν την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο ετεροκαθορισμός των μ.μ.ε. από την κυβερνητική εξουσία καταστρέφει την πολυφωνία της δημοκρατίας και τα εκτρέπει στη στήριξη της εξουσίας και όχι στον οφειλόμενο έλεγχό της. Τελικά δεν υπηρετούν τον πολίτη.

Και τώρα τι κάνουμε; Καταγγέλλουμε το δημοκρατικά απαράδεκτο γεγονός και αναδεικνύουμε την επικινδυνότητά του για τη δημοκρατία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που μπορεί η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των μ.μ.ε. να διαθέτει.

Να τον αναδεικνύουμε παντού και κυρίως ενώπιον της κοινωνίας των πολιτών. «Δεν είναι μόνον ελληνική περίπτωση. Το ίδιο «κόλπο» βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο στα Μ.Μ.Ε. που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», απάντησε η ευρωπαία επίτροπος για θέματα διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, σε σχετικό με τη «λίστα Πέτσα» ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέλιου Κούλογλου. Θλιβερή για τη δημοκρατία της χώρας μας η κατάταξή της στην ίδια σειρά με τις προαναφερόμενες χώρες.

Παντού η ανάδειξη του ζητήματος και η αντιμετώπισή του. Και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αφυπνίζοντάς το και διεκδικώντας να ασκήσει τα δημοκρατικά του καθήκοντα και να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειές του.

Η ανεξαρτησία των μ.μ.ε. από την κυβερνητική εξουσία αφορά τη δημοκρατία. Εν τέλει αυτήν υπερασπιζόμαστε.

*Πρ. Υπουργός, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”, 5/12/2020