Επικίνδυνη για τη δημοκρατία – Του Φώτη Κουβέλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικίνδυνη για τη δημοκρατία – Του Φώτη Κουβέλη / 12 View / 16/11/2020

Προσχηματική και ανερμάτιστη είναι η από την κυβέρνηση επίκληση του Συντάγματος για την καθολική και γενικευμένη απαγόρευση “όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στο σύνολο της Επικράτειας στις οποίες μετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα”.
Προσχηματική και κατά συνέπεια επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Προσχηματική και διότι επικαλείται την προστασία της υγείας, όταν σε άλλες περιπτώσεις συναθροίσεων δεν έλαβε ούτε κατ’ ελάχιστον ανάλογα μέτρα.
Η γενικευμένη απαγόρευση αποτελεί αναστολή ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος σε έκτακτες περιπτώσεις που συγκροτούν συνθήκες “κατάστασης πολιορκίας” του άρθρου 48 του Συντάγματος.
Αλλά και η επίκληση της ερμηνευτικής δήλωσης του Συντάγματος στο άρθρο 5 αυτού δεν είναι μόνο αβάσιμη αλλά και απαράδεκτη συνταγματικά, με το δεδομένο ότι αυτή αναφέρεται στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων. Όλα όμως αυτά δεν αφορούν στην κυβέρνηση. Αυτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου νοιάζεται… Για τα μηνύματα του, την αντίσταση στη δικτατορία και την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Για τον αυταρχισμό της νοιάζεται.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 16/11/2020