Για την πανδημία – του Φώτη Κουβέλη

by/ 0 Comments / 2 View / 16/07/2021

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με δύο μεταλλάξεις, την ινδική ή Δέλτα, όπως λέγεται και τη νοτιοαφρικανική. Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη παρουσιάζει αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν στη Βουλή ο ΕΟΔΥ και το Επιστημονικό Συμβούλιο του ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πανδημία  καλπάζει και συνεχώς απειλεί. Σήμερα, στα μέσα Ιουλίου, οι εμβολιασμοί είναι κάτω από το 45%. Με αυτά τα δεδομένα είναι επείγουσα και αναγκαία μια εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση και επιτάχυνση της  διαδικασίας του εμβολιασμού. Με σαφήνεια και με υπεύθυνο λόγο που θα πείθει, χωρίς εκφοβισμούς και διχασμούς της κοινωνίας, χωρίς τις απειλές των απολύσεων από την εργασία. Η λύση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες δομές και λειτουργίες της κοινωνικής ζωής αναγκαία, αλλά το τελευταίο μέσο.

Χωρίς καθυστέρηση οι  κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό των πολιτών με κινητικά προβλήματα. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας – έστω και τώρα. Και βέβαια μακριά από τον επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης  εν μέσω πανδημίας να συγχωνεύσει ή να κλείσει νοσοκομεία και να περιορίσει το υγειονομικό προσωπικό. Μέτρα χωρίς αντιφάσεις και με ρυθμίσεις που δεν θα υποτάσσονται στην αποφυγή του (κυβερνητικού) πολιτικού κόστους. Το μεγάλο κόστος που πρέπει να αποφύγει η κοινωνία είναι η προσβολή  της υγείας και της ζωής των ανθρώπων.