Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

by/ 0 Comments / 237 View / 18/01/2016

Για την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.ΚΙ.Ε.Α)

-Έχω υποστηρίξει και αυτό πράττει η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις.

-Είναι παρούσα και δεδομένη η στήριξή μας με θετική κριτική.

– Ως κίνηση θέλουμε να επιτύχει η προοδευτική διακυβέρνηση και μέσα από την ασκούμενη πολιτική να εξασφαλιστεί η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και όλες τις δυνάμεις, που υπηρετούν τον αριστερό ευρωπαϊσμό. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

-Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Novus θα έχουμε πανελλαδική συνάντηση αντιπροσωπειών από όλη την Ελλάδα. Έχουμε συσπειρώσει μέσα σε ένα τρίμηνο περίπου 1600 μέλη και στη συνάντηση θα μιλήσουμε για την πολιτική πραγματικότητα με συγκεκριμένο περιεχόμενο και θα οργανώσουμε την περαιτέρω πορεία μας στη βάση δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Για το ασφαλιστικό και τη στάση δανειστών και αντιπολίτευσης

-Το πλαίσιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση έχει σκληρές προβλέψεις και διαμορφώνει μια δύσκολη πραγματικότητα για τους ασφαλισμένους.

-Οι εταίροι με τις αξιώσεις τους δείχνουν εμμονική και απαράδεκτη στάση και δε θα βοηθήσουν στη μεταρρύθμιση του κοινωνικου-ασφαλιστικού συστήματος.

-Η εκτίμησή μου είναι ότι η τελική ρύθμιση του ασφαλιστικού θα περάσει από τη Βουλή. Το ζήτημα είναι όμως να καταφέρει η κυβέρνηση να αλλάξει κάποιες από τις πιο σκληρές διατάξεις για τους ασφαλισμένους.

– Η οποιαδήποτε χρονοτριβή διαμορφώνει κοινωνική αντίδραση και ανασφάλεια. Γι αυτό είναι σωστή η πρόσκληση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει τι ακριβώς θέλει, ποια είναι η θέση του.

– Και στο εσωτερικό της χώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πουν ποιο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα θέλουν, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν και από πού θα εξευρεθούν οι πόροι. Στην αντιπολίτευση θέλουν να επενδύουν σε έναν αντιπολιτευτικό αόριστο λόγο, αλλά αυτό δε δείχνει πολιτική υπευθυνότητα και ωριμότητα. Τον Αύγουστο με την ψήφο τους συμφωνούσαν στο πλαίσιο. Αυτό δε το θυμούνται;

Για τις διεργασίες στην Αριστερά, τη Δεξιά και το Κέντρο

-Διαμορφώνεται έναν διπολικό σύστημα: από τη μια, θα είναι ένας πόλος που θα αναφέρεται στον νεοφιλελευθερισμό και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά με ποιο πρόσημο; Κι από την άλλη, ένας πόλος του προοδευτικού μπλοκ που ζητά μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

-Ο ενδιάμεσος χώρος θα πρέπει να προσδιοριστεί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; Δεν καταγράφεται. Υπάρχει η εξάρτηση ορισμένων που ανήκουν σε αυτό τον χώρο από τον νεοφιλελευθερισμό.