Χιλιάδες κόσμου στα 20χρονα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χιλιάδες κόσμου στα 20χρονα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ / 34 View / 04/07/2017

«Είκοσι φορές αντιρατσιστικό. Είκοσι φορές μια γιορτή για την ελπίδα που δεν το βάζει κάτω». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του φετινού αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που γιόρτασε τα 20α γενέθλιά του στο Πάρκο Γουδή από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πέρασαν συνολικά από το χώρο του φεστιβάλ αυτό το τριήμερο, σε μια γιορτή συνύπαρξης και αλληλεγγύης.

«Είκοσι φορές αντιρατσιστικό. Είκοσι φορές μια γιορτή για την ελπίδα που δεν το βάζει κάτω». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του φετινού αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που γιόρτασε τα 20α γενέθλιά του στο Πάρκο Γουδή από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Και πράγματι, το φεστιβάλ, αυτό που κατάφερε να περάσει προς τα έξω, είναι η χαρά και η ελπίδα της συνύπαρξης με άλλους πολιτισμούς. Της μετάδοσης και της γνωριμίας με διαφορετικούς μουσικούς και γευστικούς κόσμους, με διαφορετικές κουλτούρες. Της ελπίδας και της αισιοδοξίας ότι εκεί έξω υπάρχει ένα έντονο κύμα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που όχι μόνο τους στηρίζει αλλά προσπαθεί να διαδώσει όλο και περισσότερο τι σημαίνει «αντιρατσισμός».

Πρόκειται για μια γιορτή ενάντια όχι μόνο στον ρατσισμό, αλλά και στον φασισμό, στον σεξισμό, σε κάθε συμπεριφορά και νοοτροπία που χαρακτηρίζεται από διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Σε στάσεις που προάγουν και προωθούν τις ανισότητες.

Αφανείς ήρωες και «σιωπηροί» πρωταγωνιστές στο περασμένο τριήμερο, όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Άλλοι για πρώτη φορά κι άλλοι για 14 και 20 χρόνια όπως η Όλγα και ο Νίκος.

«Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στοχεύει να φέρει κοντά διαφορετικά κινήματα, συλλογικότητες, αντιλήψεις, να αναδείξει το θέμα του ρατσισμού στην κοινωνία, και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε ευρύτερα κομμάτια της. Το Φεστιβάλ θέλει να βγάλει κάτι θετικό, ότι είναι και ζωή είναι και συμβίωση, είναι μια άλλη συνθήκη, έρχονται άλλοι πολιτισμοί σε επαφή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα, που βρισκόταν στο Πάρκο Γουδή για το στήσιμό του μια εβδομάδα πριν την έναρξή του.

Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου συνομιλώντας με τον Νίκο που συμμετέχει στη διοργάνωση από τον πρώτο χρόνο έναρξής του, λέει στο Πρακτορείο ότι «περίπου 15.000 άνθρωποι πέρασαν από το φεστιβάλ αυτό το τριήμερο, αριθμός που καταδεικνύει την επιτυχία του φετινού αντιρατσιστικού». Επιπλέον, «πρόκειται για το πιο μαζικό φεστιβάλ ως προς τη συμμετοχή των οργανώσεων στη διοργάνωση. Είχε ξεκινήσει με 40 οργανώσεις και πλέον συμμετέχουν 200» υπογραμμίζει ο Νίκος και συνεχίζοντας προσθέτει ότι αποτελεί «ετήσια κορυφαία στιγμή του αντιρατσιστικού κινήματος, καθώς δεν είναι μόνο μία πολυεθνική γιορτή, αλλά μια γιορτή συνύπαρξης και αλληλεγγύης , όπως επίσης και μια άλλη πρότασης ζωής παράλληλα και μία διεκδίκηση».

Αντιρατσιστικές συλλογικότητες, έντυπα, εκδόσεις, κινήματα πόλεων, στέκια αλληλεγγύης, δίνουν το παρών σε αυτή την μεγάλη γιορτή προσπαθώντας να διασπείρουν «μια ευρύτερη ιδέα για το τι είναι ρατσισμός πέρα από το ξένος και το ντόπιος».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ