Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά από το Φεστιβάλ Βενετίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά από το Φεστιβάλ Βενετίας / 6 View / 21/08/2019

Ο σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ Βενετίας, καθώς η ιστορική διοργάνωση θα του απονείμει το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

Ο Γαβράς παράλληλα θα παρουσιάσει εκτός συναγωνισμού τη νέα του ταινία «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» με επίκεντρο τα καθοριστικά πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα γύρω από τον «φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup, που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα». Η ταινία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή», στην οποία «πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία».

Το διεθνές cast των πρωταγωνιστών περιλαμβάνει τους Ούλριχ Τούκουρ (συνεργάτης του Γαβρά σε παλαιότερες ταινίες του όπως το «Αμήν.»), Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πανσόν, Ορελιάν Ρεκουάν, Βίνσεντ Νέμεθ, Κορνίλιους Ομπόνια, Χένρικ Μπιρτς, και Φραντσέσκο Ακουαρόλι. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέμης Πάνου ενώ ειδική εμφάνιση πραγματοποιεί η Βαλέρια Γκολίνο.

Σχετικά με την επιλογή του Κώστα Γαβρά για το βραβείο, ο διευθυντής του φεστιβάλ Βενετίας Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των σημερινών μεγάλων σκηνοθετών, αλλά υπάρχει κι ένας συγκεκριμένος. Καταφέρνει να μετατρέψει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους ήδη πεπεισμένους λίγους, αλλά και για το μεγαλύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών. Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές.

Αυτό όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, που πάντα ήταν συνδεδεμένη με αυτόν – συχνά με ένα αρνητικό τρόπο – αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να σκέφτεται και να αναρωτιέται, καθώς προκαλεί βαθιά συναισθήματα. Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι “αν έχουμε κοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν”».

Η απονομή του τιμητικού βραβείου θα γίνει στις 31/8, ενώ το φεστιβάλ Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 28/8-7/9.

πηγή: athinorama.gr