Σολωμικά – Στέφανος Ροζάνης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σολωμικά – Στέφανος Ροζάνης / 42 View / 30/10/2017

Κάθε καινούργια έκδοση ενός κειμένου είναι ένα καινούργιο κείμενο. Ένα κείμενο που το εμπλουτίζει η απόστασή του από την προηγούμενη έκδοση· δηλαδή, ο χρόνος μέσα στον οποίο το αρχικό κείμενο έχει αφήσει το ίχνος του, οι αναζητήσεις τις οποίες έχει υποθάλψει, ακόμη και τα προβλήματα που έχουν φανερωθεί εξαιτίας των αναγνώσεων, των ενστάσεων, των ενθαρρύνσεων και γενικότερα της υποδοχής του από τα βλέμματα εκείνα που έσκυψαν επάνω του, που το αναποίησαν, συντροφεύοντάς το μέχρι τη στιγμή της επανεμφάνισής του, της έκθεσής του σε νέα βλέμματα τα οποία υπόσχονται μιαν άλλη ζωή, ή που το κείμενο εύχεται να συναντήσει, αποζητώντας μιαν άλλη ζωή.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την τελική έκδοση των δοκιμών μου στη σπαραγμένη γλώσσα και στις σιωπές του Διονυσίου Σολωμού, πιστεύω ότι η ευεργεσία της ανάγνωσης δεν εγκατέλειψε το κινδυνώδες έργο του δημιουργικού αναθεωρητισμού (για να δανειστώ την ορολογία του Harold Bloom) που υποκίνησε τις δοκιμές μου αυτές, και έτσι ελπίζω να συνεχίσει να αναζωογονεί τα ερμηνευτικά εγχειρήματα και να αναδεικνύει την ανάγκη της αναμόχλευσης των παθών τα οποία συγκροτούν τα έργα και τις ημέρες των ποιήσεων του Σολωμού.
Αλλά επιπλέον, καινούργια ίχνη μπορεί να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, καλύπτοντας τα κενά που άφησαν πίσω τους τα κείμενα και ο λόγος περί των κειμένων· αναστοχαστικά ίχνη, ίχνη που προσβλέπουν σε μια μελλοντική σχάση της ανάγνωσης του ποιητικού corpus του Σολωμού. Αυτή είναι η μοναδική φιλοδοξία που η καινούργια έκδοση των δοκιμών μου επιστρέφει στον εαυτό της. Και συγχρόνως η μοναδική ελπίδα της, καθώς εκτίθεται πάλι στον ωκεανό της ενδεχομενικότητας νέων οράσεων και νέων εναισθήσεων. Άλλωστε, από την αρχή τους αυτό αποζητούσαν οι δοκιμές μου: να καταστούν έναυσμα, δημιουργικό κίνητρο και υπόθαλψη μιας έμμονης συνενοχής με την παρακαταθήκη που το ποιητικό έργο του Σολωμού άφησε πίσω του μέσα από την αγωνία, το πάθος και την ψυχική αναταραχή του δημιουργού του. (Από τον πρόλογο στη νέα έκδοση)