Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Χαΐμ Γκουρί, «εθνικός ποιητής» του Ισραήλ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Χαΐμ Γκουρί, «εθνικός ποιητής» του Ισραήλ / 20 View / 01/02/2018

Ο Ισραηλινός συγγραφέας, ποιητής και κινηματογραφιστής Χαΐμ Γκουρί, γνωστός κυρίως για τα έργα του για το Ολοκαύτωμα, πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του.

Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν εξέφρασε λύπη για τον θάνατο «του εθνικού ποιητή, ενός άνδρα που ήταν ταυτόχρονα μαχητής και διανοούμενος».

Ιστορική φυσιογνωμία του Ισραήλ, ο Χαΐμ Γκουρί κάλυψε για την εφημερίδα του Εργατικού Κόμματος Lamerhav τη δίκη του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος δικάστηκε στο Ισραήλ και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961.

Έγραψε για τη δίκη αυτή ένα βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (?La cage de verre? στα γαλλικά ? «Το γυάλινο κλουβί») και του προσέδωσε διεθνή φήμη. Ντοκιμενταρίστας, γύρισε πολλές ταινίες με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Ο Χαΐμ Γκουρί γεννήθηκε το 1923 στο Τελ Αβίβ σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ο Ίσραελ Γκουρί, ήταν ένας από τους ιδρυτές του Mapa?, του κόμματος του πρώτου Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, και βουλευτής από το 1948 έως το 1965.

Μετά το Ολοκαύτωμα στάλθηκε στην Ευρώπη για να βοηθήσει τους Εβραίους πρόσφυγες να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη.

Θα πολεμήσει στον πρώτο ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1948 και κατόπιν το 1967 ως έφεδρος στη διάρκεια του Πολέμου των έξι ημερών.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ.