Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στη θεατρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στη θεατρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / 27 View / 17/12/2016

Μια αληθινή σταρ, με περισσότερες από εκατό ταινίες και ρόλους-φετίχ στο ενεργητικό της, βραβευμένη στις Κάννες και τη Βενετία, καταφθάνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ μεταμορφώσεων.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου, μεταμορφώνεται σε θεά Αφροδίτη, μυθική βασίλισσα Φαίδρα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρας, ασυμβίβαστη σύγχρονη γυναίκα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού ερωτικού πάθους. Γιατί οι «Φαίδρες» είναι ένας παιγνιώδης όσο και μεγαλειώδης σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα ανά τους αιώνες, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες, σε σύλληψη και σκηνοθεσία ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες των καιρών μας, του Πολωνού εικονοκλάστη Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Εγκιβωτίζοντας τον οκταμελή θίασό του σε ένα αρχιτεκτονικής υφής σκηνικό απαράμιλλης αισθητικής, ο Βαρλικόφσκι ξετυλίγει μια ιδιοσυγκρασιακή ελεγεία για τον έρωτα, βάζοντας σεκάνς από την ταινία «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ και από το «Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι να διασταυρώνονται με τα ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας και τις πυρφόρες ερμηνείες ενός εξαιρετικού θιάσου, με επικεφαλής την Ιπέρ.

Η εικονοκλαστική παράσταση «Φαίδρες» βασίζεται σε ένα περίτεχνο μωσαϊκό κειμένων, με αναφορές εξίσου στους αρχαίους ελληνικούς μύθους όσο και την ποπ κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τη σύγχρονη πολιτική. Αποσπάσματα από τις τραγωδίες «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «Φαίδρα» του Σενέκα διασταυρώνονται με τρία σύγχρονα έργα: το «Φαίδρας έρως» της εμβληματικής Βρετανίδας αυτόχειρος δραματουργού των ‘90s, Σάρα Κέην, το μυθιστόρημα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί και τα κείμενα του Καναδο-Λιβανέζου Ουασντί Μουαουάντ.