Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από τα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι πρώτες εντάξεις έργων του υπουργείου Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020 / 21 View / 23/08/2016

Μνημεία – σύμβολα της Λέσβου και της Χίου, όπως τα κάστρα της Μυτιλήνης και της Χίου, η Πολιόχνη και το ιερό των Καβείρων της Λήμνου, η μετατροπή του παλαιού σχολείου στη Χώρα Κύθνου σε Μουσείο, καθώς και άλλα έργα πολιτισμού, είναι από τα πρώτα που εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, πρώτη η Περιφερειάρχης και η Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου ενέταξαν τον Ιούλιο του 2016 έξι έργα Πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με φορείς υλοποίησης τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λέσβου, της Χίου και την κεντρική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 7.247.112 ευρώ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε χώρους και μνημεία-σύμβολα για τα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, όπως:

– Η πανάρχαιη πόλη της Πολιόχνης στην Λήμνο (Έργο προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης)

– Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο (Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου)

– Το Κάστρο της Μυτιλήνης (Στερέωση-Αποκατάσταση ΒΑ περιβόλου)

– Ο Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου Συκούση, στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση, στην Χίο (Στερέωση του Ι.Ν. και Συντήρηση τοιχογραφιών)

– Η Νέα Μονή της Χίου (Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και

– Το κάστρο της Χίου (Αποκατάσταση – Ανάδειξη χερσαίων τειχών)