Από σήμερα η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Αουσβιτς

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από σήμερα η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Αουσβιτς / 14 View / 03/05/2019

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βάδισαν στην «Πορεία των Ζώντων», δηλαδή από το Άουσβιτς ως το Μπιρκενάου, η οποία πραγματοποιείται ετησίως για να τιμήσει τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί στα «στρατόπεδα του θανάτου» κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την απόσταση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν τα δύο συγκροτήματα όπου μαρτύρησαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, περπάτησαν χιλιάδες κόσμου από τουλάχιστον 57 διαφορετικές χώρες, μαζί με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.

Στο τέλος της πορείας, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συμμετείχε στο άναμμα των δαδών στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Παρουσίαση της ελληνικής έκθεσης
Εξάλλου, ο κ. Βούτσης, σε μία ιστορική στιγμή, παρουσίασε μέρος των εκθεμάτων που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση η οποία θα στεγαστεί στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

«Η Βουλή των Ελλήνων βάζει ένα λιθαράκι κατά του φασισμού υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τίποτα πριν το Ολοκαύτωμα και μετά δεν είναι ίδιο. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει εδώ ένας τόπος μνήμης» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, με τον τρόπο αυτό «μπήκε ένα τέλος στην 70χρονη απουσία της χώρας μας από τον μαρτυρικό τόπο μνήμης όπου εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας».

Σημειώνεται επίσης ότι η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) οργανώνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις.

Ειδικότερα, το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων. Η προσωρινή αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε στο βιβλίο μνήμης του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών