Φ. Κουβέλης: « Ο αποκλεισμός μεγάλων τμημάτων των λαών της Ευρώπης από τον παραγόμενο πλούτο, ενισχύει την ακροδεξιά».

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φ. Κουβέλης: « Ο αποκλεισμός μεγάλων τμημάτων των λαών της Ευρώπης από τον παραγόμενο πλούτο, ενισχύει την ακροδεξιά». / 9 View / 07/05/2019

Στις πολιτικές εξελίξεις, στην αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στη συμβολή του μεταφορικού ισοδύναμου για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

—Για το επίπεδο στην προεκλογική πολιτική αντιπαράθεση και για το εάν κερδίζουν τα επιχειρήματα ή «οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης».

Φ.Κ « Θα διεκδικούσα ο διάλογος και η αντιπαράθεση να ήταν επί της ουσίας των προβλημάτων. Βεβαίως όταν ο διάλογος τίθεται με όρους δημοψηφιστικούς, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι και η πόλωση είναι παρούσα».
—Για το ρόλο που θα διαδραματίσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα όσοι εμφανίζονται μέχρι σήμερα «αναποφάσιστοι».

Φ.Κ « Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού το οποίο δηλώνει «αναποφάσιστο». Κατά συνέπεια οι αναποφάσιστοι είναι το κρίσιμο μέγεθος το οποίο θα κρίνει την κατάληξη του εκλογικού αποτελέσματος. Και βέβαια εκεί, η παρουσία των επιχειρημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς, θα κρίνει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι συμπολίτες μας.

—Για το εάν θα υπάρξουν μετακινήσεις από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα, μικρότερα κόμματα της Αριστεράς που εμφανίζονται ως «περισσότερο αντισυστημικά».

Φ.Κ « Η πόλωση οδηγεί πάντα και προς ένα πολωμένο αποτέλεσμα. Οι δύο πόλοι είναι πάντα εκείνοι που κερδίζουν στο μεγαλύτερο βαθμό.

—-Για το εάν η «ηθική υπεροχή της Αριστεράς εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του ΣΤΡΙΖΑ».

Φ.Κ « Πολύ σημαντικά, το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς κατατίθεται αποφασιστικά στη συνείδηση του πολίτη.

—-Για τα εάν δοκιμάζεται αυτό το ηθικό πλεονέκτημα από πράξεις ή παραλείψεις

Φ.Κ « Το ηθικό πλεονέκτημα του οποιουδήποτε πολιτικού σχήματος δέχεται δοκιμασία. Αλλά ένα είναι το ζητούμενο: Τα στοιχεία που δοκιμάζουν το ηθικό πλεονέκτημα για να το αμφισβητήσουν, είναι βάσιμα, είναι αληθή, είναι επιφανειακά ή είναι ουσιαστικά; Όλα εκείνα που αποτελούν στοιχεία επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της ΝΔ, είναι άκρως αβάσιμα.

— Για το εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί πρόκριμα και για τις εθνικές εκλογές.

Φ.Κ « Πρόκριμα όχι αλλά μπορεί να αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο εάν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγάλη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προκαθορίζει εκείνο των εθνικών εκλογών. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο βασικών πόλων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

—-Για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Φ.Κ «Η οικονομική πολιτική που ασκήθηκε από την ΕΕ εκχώρησε χώρο ώστε να αναπτύσσονται οι λαϊκισμοί, να αναπτύσσεται η ακροδεξιά ρητορική και παρουσία -και σε πολλές περιπτώσεις και η φασιστική δεξιά. Όταν εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης έχουν μείνει έξω από τα οικονομικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, όταν μετράμε εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη , όταν έχουμε την άνιση κατανομή του όποιου παραγόμενου οικονομικού αποτελέσματος, επόμενο είναι σε αυτό το χώρο που δημιουργείται με αυτά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, εκεί, να μπορεί να ευδοκιμεί η ακροδεξιά λογική, η ακροδεξιά επιλογή και σε κάποιες περιπτώσεις και η φασιστική επιλογή.
—Για την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τον Παύλο Πολάκη.

Φ.Κ « Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Το λέω αυτό γιατί καμία σχέση δεν έχει η κατάθεση πρότασης μομφής κατά ενός προσώπου, του αναπληρωτή υπουργού υγείας, με την πολιτική αντιπαράθεση».
—Για την υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Φ.Κ « Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει τον Μάρτιο, ότι «θέλω στον ΣΥΡΙΖΑ τον Θανάση Θεοχαρόπουλο».
Η παρουσία του κατατίθεται σημαντικά στο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής για την προοδευτική συμμαχία. Οι συνθήκες διαμορφώνουν τις επιλογές. Στη διαδρομή των συνθηκών η επιλογή που έγινε από την ΔΗΜΑΡ και από τον πρόεδρό της τον κ. Θεοχαρόπουλο ήταν μια σωστή επιλογή».