Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής / 24 View / 09/07/2019

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του, παρουσία του παραδίδοντος Υπουργού, κ. Φώτη Κουβέλη, του απερχόμενου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη

Θέλω, χωρίς να επιλέγω να κάνω αναλυτικό απολογισμό,

του έργου να σημειώσω ότι στο διάστημα που είχα την τιμή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να επισημάνω ότι ενισχύσαμε τη ναυτική εκπαίδευση , με τη δημιουργία νέων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής τους υποδομής, την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους,, την αύξηση των κονδυλίων για τη ναυτική εκπαίδευση. Η άρτια οργανωμένη εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες ναυτικοί να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας. Είχαμε επίσης σαν στόχο την ένταξη των ΑΕΝ στην Ανώτατη βαθμίδα της Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά θα επρόκειτο για την αποκατάσταση μίας αδικίας που έχει γίνει σε βάρος των σπουδαστών ,οι οποίοι μετά από τέσσερα χρόνια σύνθετων και εξειδικευμένων σπουδών, έχουν στα χέρια τους ένα πτυχίο το οποίο δεν θεωρείται πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης.

Προωθήσαμε το νόμο για την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ,την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Προωθήσαμε τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για τη στήριξη των κατοίκων των νησιών , τα μείωση του κόστους μετακίνησης, τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων από και προς τη νησιωτική Ελλάδα. Προχωρήσαμε στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση τα ναυτικής εργασίας.

Στη μείωση της γραφειοκρατίας με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού Μητρώου σκαφών. Την ένταξη στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος από φέτος, με τα σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή με πλωτά μέσα και οχήματα για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού τους. Αναβαθμίσαμε Λιμενικούς Σταθμούς σε Λιμεναρχεία ,με στόχο την αποτελεσματικότερη προσφορά του Λιμενικού Σώματος . Και βεβαίως μετείχαμε μαζί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στις διαδικασίες για την εναρμόνιση με τη διεθνή νομοθεσία του ΙΜΟ για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τα πλοία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τους δύο γενικούς γραμματείς Χρήστο Λαμπρίδη και Διονύση Τεμπονέρα, τον Αρχηγό και τους υπαρχηγούς του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ , καθώς και όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Σώματος και φυσικά το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου . Όλες και όλοι από το δικό τους τομέα ευθύνης συνέβαλαν με αφοσίωση, συνέπεια και πίστη στο καθήκον τα μέγιστα για την επιτυχία του έργου μας.