Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί μεταφοράς προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη / 31 View / 15/08/2016

Aντιδράσεις προκαλούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Γερμανία στέλνει στην Ελλάδα – και συγκεκριμένα στην Κρήτη – 3.000 πρόσφυγες, κάνοντας χρήση του κανονισμού Δουβλίνο 3, που προβλέπει ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ μπορεί να στείλει σε άλλο κράτος της Ένωσης όσους πρόσφυγες θεωρεί υπεράριθμους στο έδαφός της.

Το θέμα προέκυψε έπειτα από δημοσίευμα του ekriti.gr, το οποίο ανέφερε ακόμη ότι οι πρόσφυγες αναμένεται να έρθουν αεροπορικώς, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Χθες, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Συγκριμένα, ο εκπρόσωπος Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, διέψευσε και χαρακτήρισε ανυπόστατα τα συγκεκριμένα σενάρια. «Τα περί προσφύγων από Γερμανία σε Κρήτη, παντελώς ανυπόστατα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Την σκυτάλη πήρε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. «Δεν ξέρω πώς ακριβώς ξεκίνησαν αυτά τα σενάρια. Αλλά είναι ψευδέστατα και εκ του πονηρού. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό και πρόβλημα στη σχέση μας με την Ευρώπη και με αυτή την έννοια τα χαρακτηρίζω και αντιπατριωτικά. Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αλήθειας» τόνισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός.

Ακόμη, ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε και σε όλα όσα ακολούθησαν μετά την περιβόητη σύσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους και τον Περιφερειάρχη στην Κρήτη: «Τη σύσκεψη την προκάλεσα εγώ. Εγώ ζήτησα να συναντήσω τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Περιφερειάρχη για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Και μπορώ να σας πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα ουσιαστική σύσκεψη.

Έμαθα εκ των υστέρων ότι υπήρξε μια παραφιλολογία περί μυστικών συναντήσεων και παρασκηνίου. Τίποτα τέτοιο δεν υπήρξε. Ούτε μυστικές συναντήσεις με δημάρχους, ούτε προσυνεννόηση, ούτε παρασκήνιο, ούτε το παραμικρό από όσα διακινήθηκαν εκ των υστέρων με προφανή στόχο να μεγαλώσουν το θέμα και να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα».

Αυγενάκης: 5.000 πρόσφυγες στην Κρήτη με εν κρυπτώ απόφαση

Στο μεταξύ, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για 5.000 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη – πλέον των 3.000 μεταναστών που αναμένονται από τη Γερμανία – και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εν κρυπτώ διαδικασίες και κλειστές διαδικασίες με «εκλεκτούς προσκεκλημένους» συγκεκριμένους δημάρχους και φορείς του νησιού.